Čo obnáša kontrola oplodnenosti a ako presvietiť vajcia?

Radi by ste overili úspešnosť liahnutia u rôznych druhov hydiny, ako sú kurčatá, prepelice, kačice, husi a ďalšie. Na tento účel je veľmi užitočné vykonať presvietenie vajec. Presvietenie vajec je rýchly proces, ktorý vám poskytne dôležité informácie o priebehu liahnutia.

Prečo je presvecovanie vajec také dôležité?

Pri vkladaní vajec do liahne nie je možné rozoznať, ktoré vajcia sú oplodnené a ktoré nie sú. Skutočný stav vajec sa začína prejavovať až počas liahnutia. Presvietenie vajec je tu veľmi užitočné. Na to môžete použiť špeciálny nástroj nazývaný presväcovačka vajec, ktorá je na to špeciálne navrhnutá. Vďaka presvieteniu môžete už po niekoľkých dňoch inkubácie ľahko rozpoznať, ktoré násadové vajcia sú oplodnené a ktoré nie. To vám umožní získať predstavu o pravdepodobnej úspešnosti liahnutia. Presvetlenie vám tiež umožní sledovať vývoj embrya vo vnútri vajec a identifikovať prípadné zárodky, ktoré sa nevyvíjajú správne. Všetky neoplodené alebo chybné vajcia je potrebné odstrániť z liahne čo najskôr, aby ste zabránili šíreniu chorôb a zaistili si tak vysokú pravdepodobnosť úspešného liahnutia.


Ako vykonať presvecovanie vajec:

  1. Pripravte si potrebné veci: Na presvecovanie vajec budete potrebovať tmavú miestnosť, presvetľovačku vajec a samotné násadové vajcia.
  2. Prvá kontrola: Prvé presvecovanie by malo prebehnúť okolo ôsmeho dňa inkubácie. Vyberte násadové vajcia z liahne a položte ho na presvetľovačku. Dôkladne si prezrite škrupinu. Zdravé a oplodnené vajcia by malo ukazovať jasnú cievnu štruktúru a postupne sa vyvíjajúce embryo. Naopak neoplodené vajcia zostanú zakalené. Tieto vajcia môžete ihneď odstrániť z liahne.
  3. Druhá kontrola: Druhé presvecovanie je vhodné vykonať okolo jedenásteho dňa inkubácie. Táto kontrola je dôležitá pre identifikáciu odumretých zárodkov. Aj keď niektoré vajcia boli úspešne oplodnené, nie všetky embryá prežijú do fázy liahnutia. Odstránením odumretých zárodkov môžete zabezpečiť zdravý vývoj ostatných vajec.
  4. Tretia kontrola: Posledné presvecovanie by malo byť vykonané krátko pred premiestnením vajec do doliahne, obvykle okolo osemnásteho dňa inkubácie. Týmto krokom môžete získať posledné informácie o stave vajec pred samotným liahnutím.


Pamätajte, že presväcovanie vajec je cenným nástrojom na kontrolu oplodnenosti, vývoja embrya a identifikáciu problémov. Pravidelné presväcovanie vám pomôže zaistiť lepšie výsledky pri liahnutí hydiny.

Prosvetlovacka vajec

Pre ostatné druhy hydiny sa budú termíny kontroly vajec líšiť v závislosti od ich celkovej dĺžky inkubácie, avšak podstata presvecovania vajec zostáva rovnaká. Jednotlivé orientačné lehoty na presväcovanie všetkých druhov hydiny sme pre Vás spísali do prehľadnej tabuľky:



Druh domácej hydiny


Lehoty pre pravidelnú kontrolu

 
 1. kontrola

 
 2. kontrola

 
 3.kontrola

 
  Prepelice

 Po 7 dňoch

 Po 9 dňoch

 Po 14 dňoch

 
  Kury

 
 Po 8 dňoch

 
 Po 11 dňoch

 
 Po 18 dňoch

 
  Bažanti

 
 Po 8 dňoch

 
 Po 12 dňoch

 
 Po 20 dňoch

 
  Morky

 
 Po 8 dňoch

 
 Po 13 dňoch

 
 Po 24 dňoch

  
  Kačice

 
 Po 8 dňoch

 
 Po 13 dňoch

 
 Po 24 dňoch

 
  Husi

 
 Po 9 dňoch

 
 Po 15 dňoch

 
 Po 25-29 dňoch

 
  Kačice pyžmové

 
 Po 10 dňoch

 
 Po 17 dňoch

 
 Po 30 dňoch


Dúfame, že bol pre Vás tento článok prínosný. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o liahnutí kurčiat v liahni, odporúča Vám článok, ktorý sumarizuje celý proces liahnutia v 3 jednoduchých krokoch. Prajeme veľa šťastia pri liahnutí a čo najviac oplodnených vajíčok.


SÚVISIACE PRODUKTY