Liahnite kurčatá s nami v liahni CIMUKA PD

Plánujete začať liahnuť kurčatá a hľadáte spoľahlivú liaheň, ktorá vám uľahčí celý proces liahnutia kurčiat? Tento článok sa zameriava na kvalitnú liaheň CIMUKA PD, ktorá patrí k popredným liahniam na trhu. Pozrieme sa na to, čo všetko môžete očakávať od liahne CIMUKA PD počas liahnutia kurčiat.

Lihnuti kurat cimuka PD

Aká je kapacita liahne CIMUKA PD?

Liaheň CIMUKA PD je dostupná v dvoch veľkostiach, takže si môžete zvoliť liaheň podľa svojich potrieb. Menšia verzia CIMUKA PD30SH pojme 30 slepačích vajec, zatiaľ čo väčší model CIMUKA PD60SH pojme až 60 vajec.

Príprava liahne a začiatok liahnutia kurčiat

Pred začatím liahnutia je dôležité pripraviť liaheň CIMUKA PD. Umiestnite ju do miestnosti s konštantnou teplotou medzi 20-24 ° C a nechajte ju 24 hodín nahriať. Počas zahrievania je dôležité monitorovať teplotu a uistiť sa, že liaheň je pripravená na liahnutie.

Nastavenie teploty a vlhkosti v liahni

Počas prvých dvoch dní po vložení násadových vajec do liahne budete klásť dôraz na udržanie správnej teploty a vlhkosti.

Teplota – Nastavenie a udržiavanie požadovanej teploty v liahni je ľahké. Na prehľadnom digitálnom paneli liahne môžete jednoducho nastaviť teplotu pomocou tlačidiel. Odporúčaná teplota na liahnutie je ideálne 37,7 °C.
Vlhkosť – Udržování správné vlhkosti v líhni vyžaduje trochu více pozornosti, ale nezabere vám to více než pár vteřin denně. Vlhkost v líhni se udržuje držiavanie správnej vlhkosti v liahni vyžaduje trochu viac pozornosti, ale nezaberie vám to viac ako pár sekúnd denne. Vlhkosť v liahni sa udržuje pridávaním vlažnej vody do spodných kanálikov. Najlepšie je začať s pridávaním vody ešte pred umiestnením otočného roštu a vajec. Počas procesu liahnutia je možné vlhkosť udržiavať tým, že vyberiete jedno vajíčko a dolejete vodu do kanálika cez spodnú mriežku. Na prvých 18 dní sa odporúča udržiavať vlhkosť medzi 55-65 %.
Kontrolný alarm – Skvelým prvkom týchto liahní je možnosť nastaviť kontrolný alarm na paneli. Tento alarm vás okamžite upozorní, ak teplota alebo vlhkosť klesnú pod prijateľnú úroveň alebo sa príliš zvýšia.

Lihen na vejce cimuka pd

Otáčanie vajec v liahni

Liahne známe ako inkubátory CIMUKA PD SH sú automatizované zariadenia, čo znamená, že otáčanie vajec prebieha automaticky. Vašou jedinou úlohou bude tretí deň zapojiť otočné rošty k motoru, a potom sa vajíčka budú otáčať každé 2 hodiny samy.

Okolo ôsmeho dňa je vhodné presvietiť vajíčka, aby ste skontrolovali správny vývoj embrya. Viac informácií o presvecovaní vajec nájdete v tomto článku.

Umiestnenie vajec do doliahne

Zhruba 19. deň je kľúčovým okamihom. V tejto fáze budú vajíčka presunutá do doliahne, kde sa začnú liahnuť. Nemusíte sa však obávať, že by ste potrebovali ďalšie zariadenia. Z liahne môžete urobiť doliaheň tým, že vajíčka presuniete a odstránite otočné rošty. Vajíčka uložíte späť do liahne na spodnú mriežku. V doliahni už nie je nutné vajíčka otáčať. Dôležité je zvýšiť vlhkosť v liahni, čo možno dosiahnuť naplnením spodných kanálikov vodou, aby vlhkosť dosiahla 70-80%.

Lihen kurat cimuka pd

Kuriatka sa liahnu

Liahnutie kurčiat prebieha približne 21 dní po začatí liahnutia. Počas tejto doby môžete očakávať prvé narodenie. Je dôležité nezasahovať a iba pozorovať cez priehľadné veko. Kuriatká by mali v liahni zostať asi 24 hodín, aby uschli, a potom ich presuňte do pripraveného kuracieho odchovu.


Veríme, že proces liahnutia kurčiat s liahňou CIMUKA PD bude hladký a bezproblémový. Táto liaheň však môže byť využitá aj na liahnutie iných druhov hydiny, ak by ste sa rozhodli svoj chov ďalej rozšíriť. Prajeme vám veľa úspechov!


SÚVISIACE PRODUKTY