Klieštikovce u sliepok? Ako ich spoznáme?

Prítomnosť klieštikovcov u sliepok znamená problém nielen pre chovateľov, ale aj pre samotné sliepky. Klieštikovec kurí, známy tiež ako munka, sa rýchlo rozmnožuje, a preto je dôležité konať čo najskôr. Avšak ako môžeme vôbec spoznať, že sa jedná o klieštikovce ?

kliestikovec-kuri-munka

Klieštikovec kurí, tiež známy ako munka, môže spôsobiť problémy v chove sliepok, a to ako pre chovateľov, tak aj pre samotné sliepky. Tento drobný cudzopasný roztoč je schopný sa rýchlo množiť, čo si vyžaduje neodkladný zásah. Ako však čmelíka spoznať?

 

Klieštikovec kurí a jeho vzhľad

Klieštikovec kurí, alebo munka patrí medzi cudzopasníkov, ktorí napádajú nielen sliepky, ale aj prepelice, kačky, husi, morky a holuby. Títo slepačie parazity sú veľmi malí a ťažko rozoznateľné voľným okom, ich veľkosť sa pohybuje medzi 0,4 až 1,0 mm. Farba munky sa mení podľa toho, koľko krvi nasala. Klieštikovci ktorí nie sú nasýtení, majú svetlo šedú farbu, zatiaľ čo tí, ktorí sa nasýtili, získajú červenohnedé zafarbenie.

 
Klieštikovec kurí a jeho výskyt

Munka je nočný tvor, ktorý sa živí krvou svojich hostiteľov. V noci klieštikovci vyliezajú z úkrytov, medzi ktoré patria štrbiny a škvíry v kurníku, a útočia na hydinu, odkiaľ si sajú krv. Po nasýtení sa opäť ukrývajú a následne sa pária a kladú vajcia. Klieštikovci sa často zhlukujú do kolónií, čo uľahčuje ich rozpoznanie.

parazity-u-sliepok

Klieštikovec kurí a príznaky jeho výskytu

Munka u sliepok môže mať negatívny vplyv na ich správanie a zdravie. Pri premnožení klieštikovcov môže dôjsť k poklesu znášky vajec a môžu sa objaviť škvrny z krvi na vajciach. Slepačie parazity tiež spôsobujú nervozitu, oslabenie av extrémnych prípadoch môžu viesť až k úhynu. Klieštikovec kurie nemusí napádať iba hydinu, ale môže sa obrátiť aj proti psom, mačkám a dokonca aj ľuďom.

Ako sa zbaviť klieštikovcov?

Samica klieštikovca kurieho kladie denne 3 až 7 vajíčok, ktoré sa za dobrých podmienok vyvinú do dospelých čmelíkov schopných párenie za púhy týždeň. To znamená, že proces rozmnožovania je veľmi rýchly. Akonáhle zaznamenáte prítomnosť munky u sliepok, je dôležité konať okamžite. Účinným prístupom je kombinácia prípravkov určených na ničenie klieštikovcov, ako je napríklad SCHOPF MILBEN XPERT 15 g na plochy, a postrekov určených pre sliepky, ako je SCHOPF REUDANON AEROSOL 400 ml, ktoré účinne bojujú proti týmto parazitom. Viac informácií o výbere vhodných prípravkov proti klieštikovcov nájdete v tomto článku.

 

SÚVISIACE PRODUKTY