Vyhnite sa vtáčej chrípke u sliepok

Bojíte sa, že by Váš chov mohla postihnúť vtáčia chrípka? Vtáčia chrípka predstavuje závažné vírusové ochorenie, ktoré sa nekontrolovane šíri a je potrebné sa mu vyvarovať. Kľúčovým opatrením na zamedzenie tejto nákazy je prevencia. Aké opatrenia môže podniknúť každý chovateľ, aby minimalizoval riziko nákazy vtáčej chrípky?

vtáci-chripka-u-sliepok-prevencia

Čo je vtáčia chrípka a ako sa šíri

Na začiatok je dôležité vysvetliť, čo presne vtáčia chrípka znamená. Jedná sa o vírusové ochorenie, postihujúce vtáctvo vrátane druhov ako sliepky, morky, kačice a husi. Choroba sa prenáša hlavne cez voľne žijúce vtáky, ktoré vírus nesú vo svojich tráviacich a dýchacích cestách. Nákazu je možné chytiť kontakt s trusom týchto infikovaných vtákov alebo z povrchov, na ktorých vírus prežíva. Nevhodná hygiena po manipulácii s nakazenými vtákmi alebo ich výkalmi môže spôsobiť prenos aj na ľudí.

Prejavy vtáčej chrípky

Symptómy vtáčej chrípky sa podobajú silnej chrípke u ľudí. Postihnutá hydina má zdurené sliznice a začervenané oči. Stráca chuť do jedla a znášanie vajec výrazne klesá alebo úplne ustáva. Zasiahnutí vtáky majú vážne problémy s dýchaním a väčšinou uhynú v priebehu niekoľkých dní.

Spôsoby zníženia rizika nákazy

Ako už bolo spomenuté, vtáčia chrípka sa šíri kontaktom s infikovanými vtákmi. Jediným účinným spôsobom ochrany vašej hydiny je predísť týmto kontaktom. Nasleduje päť kľúčových opatrení na minimalizáciu rizika nákazy

Chránený výbeh - dôležité je minimalizovať kontakt medzi hydinou a voľne žijúcim vtáctvom. Najlepšie by bolo, keby hydina zostala počas celého obdobia nákazy vo svojich priestoroch. To však nemusí byť vždy možné. Na obmedzenie rizika zavlečenia vtáčej chrípky do chovu je možné okolo výbehu použiť textilnú sieť, ktorá zaistí ochranu aj zhora.

Kŕmenie a pitie v uzavretých priestoroch – krmivo a vodu je vhodné umiestniť do vnútorných priestorov, alebo aspoň pod prístrešok. Dbajte na to, aby krmivo nebolo rozsypané, čo by mohlo lákať ďalšie vtáky. Udržiavanie čistoty krmiva a vody je kľúčové, pretože najčastejší spôsob nákazy je kontaminácia krmiva trusom nakazených vtákov.

Čistenie a dezinfekcia - udržiavanie čistoty je kľúčom k zachovaniu zdravia. Pravidelná údržba kurníka a výbehu je dôležitá a počas obdobia zvýšeného rizika ešte dôležitejšia. Po upratovaní je nevyhnutné vykonať dôkladnú dezinfekciu. Správna dezinfekcia dokáže zničiť vírusy, baktérie a ďalších pôvodcov chorôb. Na prevenciu vtáčej chrípky a iných vírusových a bakteriálnych infekcií sa odporúča používať dezinfekciu, napríklad SCHOPF DISINFECT PREMIUM 1l.

Kontrola zdroja vody - pri podávaní vody buďte opatrní pri výbere zdroja. Pokiaľ to ide, vyhnite sa neupravenej vode z povrchových nádrží, kam majú prístup voľne žijúce vtáky.

Odpudzovač na vtáctvo - ak nemáte možnosť vnútorného výbehu alebo voliéry, môžete skúsiť použiť pachový odpudzovač na vtáctvo, alebo plastové siluety dravcov.

Vtáčia chrípka je vážnym problémom, ktorý treba brať s rešpektom. Dôležitá je včasná prevencia, aby ste nemuseli riešiť nepríjemné kroky v prípade nákazy. S dodržiavaním týchto preventívnych opatrení máte najlepšiu šancu minimalizovať riziko vtáčej chrípky vo vašom chove.



SÚVISIACE PRODUKTY