Bývanie pre spokojné morča

 

Rozhodli ste sa priviesť si domov morča – možno dokonca dve? Máte ich už vybraná a objednaná od chovateľa, a teraz netrpezlivo čakáte na ich príchod? Skvele! Pred tým, než si morča privediete domov, je dôležité mať pre nich pripravené vhodné bývanie pre morča a ďalšie potrebné vybavenie. Ak ste noví v chove morčiat a nepoznáte ich potreby, môže vás záplava ponúk a informácií pôsobiť zmätene a nakoniec si uvedomíte, že neviete, čo morča vlastne potrebuje. V tomto článku si povieme aké je najvhodnejšie bývanie pre morča a čo by v ňom nemalo chýbať. 

bývanie-pre-morce

 Základnou výbavou je samozrejme vhodné bývanie pre morča. Morča nie je náročné a môžete ho chovať v rôznych typoch priestorov, ako sú akvária, terária, plastové boxy či debničky vlastnej výroby. Avšak najvhodnejším a ideálnym bývaním je klietka pre morča. Klietka pre morča sa ľahko manipuluje, má estetický vzhľad a je cenovo dostupná. Ak premýšľate, akú veľkú klietku pre morča zaobstarať, poradíme. Pre 1-2 morčatá je vhodná klietka s rozmermi minimálne 100 x 50 cm. Čím viac morčiat máte, tým viac miesta potrebujú. Klietka by mala byť priestranná, dobre vetraná, ľahko čistiteľná a mala by mať stále umiestnenie bez prievanu, priameho slnečného svetla alebo zdroja tepla.

Klietka pre morča treba vy baviť

Keď už máte kúpenú klietku pre morča, prichádza čas nové bývanie pre morča aj vybaviť všetkým potrebným. Tu je zoznam vecí, ktoré by mali klietku pre morča mať. 

  1. Napájačka na vodu:  ideálne kúpte klietku pre morča aj s ňou. Je potrebné pravidelne kontrolovať a meniť čerstvú vodu, pokiaľ chcete mať spokojné morča.
  2. Jasličky na seno:  ktorých je na trhu nepreberné množstvo. Pri výbere sa zamerajte na bezpečnosť a veľkosť, aby morča neuviazlo alebo neznečisťovalo seno.
  3. Drevený domček:  ktorý morča potrebuje na pocit bezpečia. Domček by mal byť bezpečný, bez zbytočných otvorov, a ideálne s rovnou strechou na rozšírenie obývacieho priestoru v klietke.
  4. Miska na granule z ťažkého materiálu, aby ju morča neľahko prevrhlo. Funkčné misky sú tiež odporúčané, aby morča nemohlo vyhrabávať kŕmenie.

 

Pred príchodom morčiat si tiež zaistite dostatočné zásoby podstielky, sena a granuliek. Výber podstielky závisí od osobných preferencií a potrieb morčiat. Pokiaľ zaobstaráte vhodnú klietku pre morča s vybavením, nie je dôvod sa obávať, že doma nebudete mať spokojné morča, ktorému sa bude u Vás krásne žiť. Dúfame, že Vám náš článok napomohol k predstave toho, čo pre svoje spokojné morča budete potrebovať, teraz už nezostáva nič iné, než Vám popriať plno pekných chvíľ s Vašimi chlpatými kamarátmi. 


SÚVISIACE PRODUKTY