Králiky na výkrm: Čím kŕmiť?

Správate králiky a túžite, aby prosperovali a aby si udržiavali ideálnu váhu? Kľúčové je poskytnúť svojim králikom vyváženú stravu, obsahujúcu všetky potrebné živiny. Ako by malo vyzerať kvalitné krmivo pre králiky a čo je najlepšie na kŕmenie králikov určených na výkrm?

granule-pre-kraliky

Stávka na istotu: granule pre králiky

Pre optimálny výkrm králikov je najjednoduchšou a zároveň najlepšou voľbou už hotové granule pre králiky. Tieto granule, niekedy označované ako pelety, sú vytvorené odborníkmi na výživu a obsahujú všetky nevyhnutné živiny v optimálnom pomere. Niektorí majitelia radšej pripravujú domáce zmesi pre svojich králikov z vlastných zdrojov, čo je tiež možnosť. Je však nevyhnutné dobre porozumieť nutričným potrebám králikov, pretože nesprávna strava môže spôsobiť niekoľko problémov s trávením. Hotové krmivo pre králiky môže byť o niečo drahšie ako vlastná príprava stravy, ale ušetrí vám veľa práce a rozhodovania, čo všetko by mali králiky jesť.

Ochrana pred kokcidiózou

Kokcidióza je časté infekčné ochorenie králikov, ktoré sa prejavuje tráviacimi ťažkosťami a môže viesť k úmrtiu králikov. Mladí jedinci do 12 týždňov sú najviac náchylní. Ochorenie obvykle vypuká na jar av lete, keď je vyššia teplota a vlhkosť. Ako preventívne opatrenie proti tejto chorobe možno využiť granule pre králiky obsahujúce kokcidiostatika. Tieto krmivá možno podávať králikom od okamihu, keď začnú samostatne jesť. Pokiaľ nechcete užívať granule s liečivami celoročne, odporúča sa pridať ich predovšetkým v lete, keď je riziko choroby vysoké. U králikov, ktorí sú kŕmení za účelom porážky, je však dôležité granule s liekmi vysadiť a nahradiť ich krmivom bez kokcidiostatík minimálne 14 dní pred porážkou.

Čo by mal králik jesť?

Aj keď sú granule pre králiky kľúčové pre výživu, nezabúdajte na seno. Seno by malo byť v jedálničku králikov neustále k dispozícii, pretože obsahuje vysoké množstvo vlákniny, čo je dôležité pre zdravý tráviaci trakt. Vedľa granúl a sena môžete pridať tvrdé pečivo, napríklad suchý chlieb, na obrusovanie králičích zubov. V období jari a leta môžete tiež obohatiť stravu prírodnými darmi, ako sú púpavy, ďatelina, mrkva alebo zeler. Tieto rastliny sú plné vitamínov a stopových prvkov.

Platí, že sme to, čo jeme, a to platí aj pre králiky. Správna strava je kľúčová pre zabezpečenie zdravia vašich králikov, preto sa snažte byť v ich stravovaní starostliví. Prajeme vám spokojné a zdravé králiky! :)


SÚVISIACE PRODUKTY