Minerálno-vitamínové krmivo pre papagáje, andulky a iné vtáctvo

Chováte papagáje, andulky, kanáriky či iné okrasné vtáky a chcete im zabezpečiť dobrý zdravotný stav? Papagáje rovnako ako ľudia potrebujú prijímať dostatok vitamínov a minerálov, aby správne rástli. V základnej potrave papagájov sa však nevyskytujú v dostatočnom množstve, a preto je potrebné ich dopĺňať prostredníctvom kŕmnych doplnkov. V tomto článku sa dozviete, ako si zaistiť úspešný odchov a chov Vašich operencov, aké doplnky k tomu využiť a čo všetko môžete pridaním minerálov a vitamínov do krmiva u papagájov podporiť.

fidmix PRE PAPAGAJOV

Prečo a kedy dopĺňať minerálno-vitamínové krmivo do kŕmnej zmesi pre papagáje?

Vitamíny a minerály celkovo podporujú dobrý zdravotný stav papagájov, anduliek, kanárikov a iných okrasných vtákov a prispievajú k nutričnému vyváženie kŕmnej dávky vzhľadom na potrebu živín. Vitamíny pre papagáje podporujú optimálny vývoj kostry a celkovo správny vývoj mláďat, preto je vhodné začať s doplňovaním vitamínov už pri raste papagájov a odchovu mláďat. Minerálne krmivo určite oceníte pri hniezdenia vtákov, pretože obsiahnuté vitamíny a minerály podporujú oplodnenosti a liahnivosť vajec. Vitamíny a minerály sa samozrejme odporúčajú pridávať do kŕmnej zmesi pri ochorení, rekonvalescencii či preperovaní papagájov. Minerálno-vitamínové krmivo totiž podporuje imunitu vtákov, prispieva k lepšej činnosti tráviacej sústavy a stimuluje tvorbu nádherného operenia vtákov. Kŕmny doplnok navyše obsahuje farbivá k dosiahnutiu sýtejších a žiarivejších odtieňov peria.

Z našej ponuky Vám môžeme odporučiť kvalitné, zákazníkmi odskúšané a odporúčané minerálno-vitamínové krmivo pre papagáje značky FIDMIX. Minerálne krmivo je vyrábané z kvalitných surovín v Českej republike a neobsahuje žiadne geneticky modifikované suroviny.

 

Odporúčania dávkovanie minerálneho krmiva FIDMIX:

Minerálno vitamínové krmivo sa používa denne, rovnomerne rozmiešané do krmiva viď tabuľka nižšie. Jedna plná čajová lyžička obsahuje cca 5 g.

Doporučené dávkování pro ptactvo FIDMIX

Ako jednotlivé obsiahnuté vitamíny a minerály ovplyvňujú zdravie papagájov?

  • Vápnik je vo výžive doslova životne dôležitý. Je nevyhnutný k zdravému vývoju kostry a pre správnu funkciu nervovej a svalovej sústavy. Ďalej je dôležitý pre tvorbu škrupín - pomáha samiciam, ktoré trpia na zadržanie vajcia z dôvodu mäkkej škrupiny či nedostatočných svalových sťahov.
  • Vitamín D3 veľmi úzko súvisí s dostatkom vápnika, pretože je nevyhnutný pre jeho správne absorbovanie. Jeho dostatok je dôležitý ako pre vyvíjajúci sa a dospelé jedince, tak i pre zárodky mláďat vo vajíčku.
  • Vitamín A je nevyhnutný pre tvorbu rodopsínu, zrakového pigmentu, ktorý papagájom umožňuje vidieť aj pri nízkom osvetlení. Jeho nedostatok vedie k šerosleposti, poškodenie očnej sietnice, zápalom očných spojiviek či k rôznym zápalom.
  • Vitamín E ovplyvňuje predovšetkým plodnosť vtákov a zvyšuje znášku.
  • Vitamíny skupiny B (B1, B2 B6, B12) ovplyvňujú činnosť nervovej sústavy, životaschopnosť a metabolizmus papagájov, majú vplyv na znášku, vývoj embrya a liahnivosť.
  • Biotín pomáha predchádzať vypadávaniu pier a vzniku holých miest.
  • Metionín je najdôležitejšími stavebnými prvkami peria. Podporujú preperenie a stimulujú tvorbu nádherného operenia vtákov.
  • Luteín, Kantaxantín sú bezpečné farbivá, ktoré pomáhajú k dosiahnutiu sýtejších a žiarivejších odtieňov peria.

 

Ďalšie obsiahnuté vitamíny a minerály: Fosfor, Sodík, Vitamín K3, Vitamín C, Niacínamid, D-Pantotenan vápenatý, Kyselina listová, Cholín, Betakarotén, Inozitol, L-lyzín, Železo, Mangán, Zinok, Meď, Jód, Selén