Odchov kurčiat: Prečo potrebujete umelú kvočku

Plánujete liahnuť kurčatá doma a potrebujete radu ohľadom starostlivosti o novo vyliahnuté kurčatá? Nie ste si istí, kam ich umiestniť a čo budú v prvých dňoch potrebovať? V dnešnej dobe máte k dispozícii elegantné riešenia, ktoré vám uľahčia odchov kurčiat. Jedným z týchto riešení je umelá kvočná, ktorá vám umožní bezpečný a úspešný štart pre vaše kuracie mláďatá. Čo presne je umelá kvočná a čo by mala poskytovať?

Čo znamená termín "umelá kvočná" alebo "odchovňa kurčiat"?

Najprv si vyjasnime, čo znamená termín „umelá kvočna“, pretože názov môže byť zavádzajúci. Umelá kvočná nie je žiadna umelá sliepka, ale zariadenie, ktoré poskytuje potrebné teplo, ktoré by kurčatám normálne poskytovala ich matka, teda kvočná. Umelá kvočna je v podstate vyhrievacia doska alebo iný zdroj tepla pre kurčatá, čo umožňuje ich bezpečný odchov bez prítomnosti kvočky.

 Čo by mala odchovňa kurčiat poskytovať?

Novo vyliahnutým kuriatkom sú pre ich prežitie potrebné tri základné veci. Aké sú to?

  • Teplo - Prvým a najdôležitejším faktorom je dostatok tepla. Kuriatká totiž po vyliahnutí nie sú schopné regulovať svoju telesnú teplotu, a ak by ste ich okamžite premiestnili k ostatným sliepkam do kurníka, pravdepodobne by neprežili. Hlavnou funkciou umelej kvočky alebo odchovne kurčiat je poskytnúť dostatočné množstvo tepla. V prvých dňoch by teplota v blízkosti hlavičiek kurčiat mala byť okolo 33 °C. Postupne môžete túto teplotu každý týždeň znižovať o približne 2 ° C, aby sa kuriatka postupne adaptovali na prirodzené podmienky v kurníku. Po siedmich týždňoch by teplota mala byť okolo 18-20 °C. Môžete rozoznať, či je teplota pre kurčatá vhodná, sledovaním ich správania. Budú sa voľne pohybovať po odchovni a občas sa vrátia pod vyhrievaciu dosku.
  • Svetlo - Druhou dôležitá funkcia odchovne kurčiat je zabezpečenie správneho osvetlenia. Svetlo stimuluje chuť kurčiat do jedla, takže je nevyhnutné osvetľovať ich nepretržite prvé štyri dni. Potom je vhodné postupne skrátiť svetelný režim na 16 hodín svetla a 8 hodín tmy denne. Po siedmich týždňoch veku je možné tento režim zmeniť tak, aby svietilo iba 8 hodín denne a kurčatá mali 16 hodín tmy. Týmto riadeným svetelným režimom je možné oddialiť prvé znesenie vajec a zvýšiť ich neskoršiu znášku. Keď budete pripravení na to, aby vaše plemeno začalo znášať vajíčka, môžete kombinovať denné svetlo s osvetlením, ktoré bude trvať až 17 hodín denne, čo podporí produkciu vajec.
  • Kŕmenie a pitie - Tretím životne dôležitým faktorom je správna výživa kurčiat, ktorá ovplyvňuje ich rast a vývoj. V prvých 24 hodinách po vyliahnutí nie je odporúčané podávať kurčatám žiadne jedlo ani pitie, pretože stále využívajú živiny z vaječných žĺtkov. Od druhého dňa je však dôležité začať poskytovať čerstvú vlažnú vodu a kŕmne zmesi. Na zabezpečenie dostatočného množstva vitamínov a minerálov pre rast a váhu je vhodné pridať minerálne krmivo do kŕmnych zmesí.

 

Dúfame, že teraz máte lepšiu predstavu o tom, ako sa postarať o novo vyliahnuté kurčatá a ako využiť umelú kvočnu alebo odchovňu kurčiat. Pokiaľ potrebujete rady ohľadom výberu vhodnej umelej kvočky alebo odchovne hydiny, odporúčame si prečítať ďalšie informácie v tomto článku. Prajeme vám veľa úspechov pri chove vašich kurčiat.