Ako vybrať fotopascu?

Máte obavy o bezpečnosť svojho majetku alebo túžite zachytiť jedinečné zábery voľne žijúcich zvierat vo vašom okolí? Bez ohľadu na váš zámer, je fotopasca tou správnou voľbou. Na rozdiel od bežných fotoaparátov má fotopasca niekoľko zásadných rozdielov. Hoci môže byť výber na prvý pohľad zložitý, s našimi tipmi sa pri nákupe určite nepomýlite.

fotopasti

Fotopasca v skratke

Aj keď fotopasca na prvý pohľad pripomína digitálny fotoaparát, princíp jej fungovania je úplne odlišný. Poďme sa teda pozrieť ako funguje fotopasca. Namiesto bežnej spúšte je vybavená pohybovým snímačom, ktorý detekuje a analyzuje pohyb a na základe toho vyvolá snímku alebo spustí nahrávanie videa. Dizajnom sa snaží byť čo najmenej nápadná, často sa maskuje do prírodného vzhľadu, často napodobňuje drevo a je určená na upevnenie na strom. Fotopasca je schopná fotografovať a natáčať aj v úplnej tme. Dôležitou funkciou pohybového senzora je aj tzv. tepelná spúšť, ktorá detekuje tepelný pohyb. Tým sa zaistí, že senzor nezareaguje na každý náhodný pohyb, napríklad pri veternom počasí. Senzory merajú teplotu objektu a rozhodujú, či je nutné zaznamenať udalosť.

Pri výbere sa zamerajte na tieto parametre

Pri výbere fotopasce nie je dostatočné riadiť sa iba značkou alebo dizajnom. V tejto časti si podrobnejšie prejdeme niekoľko kľúčových parametrov, na ktoré by ste mali dávať pozor, či už potrebujete fotopascu na zlodeja alebo fotopascu na zver.

✓ Rýchlosť spúšte: Fotopasca nie je neustále aktívna, zvyčajne sa nachádza v režime pohotovosti. Aktívny je iba PIR pohybový senzor, ktorý v prípade detekcie pohybu vyšle signál snímaču na vyfotografovanie alebo spustenie videozáznamu. Tento proces by mal prebiehať čo najrýchlejšie. Najlepšie fotopasce dokážu vykonať všetky kroky za pouhých 0,4 sekundy. Naopak, lacnejšie modely môžu trvať až 1,5 sekundy.

✓ Uhol záberu: Rýchle modely sú ideálne na sledovanie rýchlo sa pohybujúcej zveri. Na ochranu majetku postačuje spúšťová rýchlosť okolo jednej sekundy. Je však dôležité mať na pamäti, že čím pomalšia je spúšť, tým širší by mal byť uhol záberu snímača, aby sa zaistilo, že objekt zostane v zábere počas snímania. Ideálne je voliť fotopasce s uhlom záberu 60° a viac.

✓ Efektivita prísvitu a dosvitu: Pre správne nastavenie základných expozíciných parametrov pri fotografovaní je dôležité mať informácie o intenzite osvetlenia na snímanej scéne. To zahŕňa znalosť hodnoty osvitu, čo ovplyvňuje silu svetla na scéne a rozlohu, na ktorú je svetlo namierené. Pri fotopasciach je tento parameter relatívne jednoduchý. Väčšina fotopascí je vybavená diódami s vlnovou dĺžkou 950 nm. Táto vlnová dĺžka má výhodu, že nie je viditeľná pre ľudí ani zvieratá. Tieto diódy sú schopné osvietiť priestor vzdialený približne 10 až 12 metrov, čo je dostačujúce na bežné hobby použitie. Ak však hľadáte najvyššiu kvalitu snímok, môžete zvážiť modely s osvitom 850 nm. Majte na pamäti, že tento osvit je viditeľný pre ľudí aj zvieratá, pretože emituje slabý lúč červeného svetla. Je preto vhodné takú fotopascu umiestniť vo väčšej výške, aby nevyplašila snímaný objekt.

✓ Dosah PIR senzora: Kvalita a dosah PIR senzora, teda pohybového senzora, sú kľúčovými faktormi pre úspešné použitie fotopasce. Preto je dôležité, aby bol PIR senzor čo najkvalitnejší a mal čo najväčší dosah. Väčšinou PIR senzor dokáže detekovať pohyb v rozsahu 10–20 metrov, pričom najlepšie fotopasce dokážu zaznamenať aj pohyb vo vzdialenosti až 30 metrov. Pri výbere fotopasce s ohľadom na dosah PIR senzora je dôležité mať na pamäti, že by mal byť aspoň teoreticky kompatibilný s dosahom prísvitu. Majte na pamäti, že veľký dosah bude zbytočný, pokiaľ senzor nedokáže zachytiť dostatočne kvalitné snímky. Fotopascu umiestňujte tak, aby bola schopná snímať objekty pod uhlom. Pre PIR senzor bude ideálny, pokiaľ umiestnite zariadenie vo výške 1,8–2,5 metra nad zemou.

Na záver

Fotopasca je nevyhnutným nástrojom pre tých, ktorí chcú chrániť svoj majetok, zachytiť jedinečné momenty voľne žijúcich zvierat alebo jednoducho sledovať dianie vo svojom okolí. S jej schopnosťou detekcie pohybu a tepelného vyžarovania prináša do vašej fotografie a videa nový rozmer. Pri výbere fotopasce je kľúčové brať do úvahy parametre ako rýchlosť spúšte, uhol záberu, efektivitu prísvitu a dosvitu, a dosah PIR senzora. Správny výber fotopasce vám zaistí kvalitné fotky z fotopasce a bezpečnosť vášho majetku. Nezabudnite tiež na umiestnenie zariadenia a jeho maskovanie, aby nevyplašila snímaný objekt. S týmito informáciami budete pripravení na úspešné využitie fotopasce vo vašom prostredí


SÚVISIACE PRODUKTY