Odchovňa kurčiat - vyberte s nami tú správnu

Rozhodujete sa, ako najlepšie postarať sa o svoje čerstvo vyliahnuté kurčatá a zaistiť im ideálne podmienky pre ich vývoj? Najlepšou voľbou bude umiestniť ich do pripravenej odchovne hydiny, ktorá bola navrhnutá špeciálne na tento účel. Ako však správne vybrať vhodnú odchovňu hydiny?

Čo urobiť s novými kurčatami?

Pre správny odchov kurčiat je ideálne použiť špeciálne zariadenie, známe ako umelá kvočna alebo odchovňa kurčiat. Táto technológia umožňuje odchov kurčiat bez kvočky. V prvých dňoch svojho života potrebujú kuriatka hlavne teplo, svetlo, krmivo a vodu, a to sú aj základné potreby, ktoré by mala odchovňa kurčiat zabezpečiť.

Ako vybrať odchovňu hydiny?

Pri výbere odchovne hydiny máte v podstate tri možnosti. Kľúčovým faktorom pri výbere je, aké funkcie od zariadenia očakávate.

  1. Výhrevná doska pre kurčatá: Prvou možnosťou je klasická vyhrievacia doska pre kurčatá, ktorá poskytuje kurčatám iba potrebné teplo. Musíte však samostatne zaistiť vhodný priestor na umiestnenie kurčiat, svetlo, krmítka a napájačky.
  2. Výhrevná doska so zdrojom svetla: Druhou možnosťou je umelá kvočna, ktorá poskytuje kurčatám ako teplo, tak svetlo. Musíte však sami zaistiť priestor pre kurčatá a zdroje krmiva a vody.
  3. Kompletná odchovňa hydiny Cimuka: Treťou a najkomplexnejšou možnosťou je zakúpiť kompletnú odchovňu hydiny od Cimuka. Toto zariadenie ponúka kompletný systém, ktorý zaisťuje ideálne podmienky pre vývoj kurčiat a zároveň uľahčuje prácu chovateľom. Táto umelá kvočna je dostupná v rôznych veľkostiach a kapacitách, čo umožňuje odchovať rôzne množstvo kurčiat.

 

Čo všetko ponúka kompletná odchovňa kurčiat Cimuka?

Táto vysoko kvalitná umelá kvočka prichádza v niekoľkých rôznych veľkostiach a kľúčovým faktorom pre výber je, koľko kurčiat plánujete odchovať. Odchovňa kurčiat Cimuka je k dispozícii v dvoch základných veľkostiach. Pre optimálny odchov kurčiat odporúčame modely označené ako CB40, ktoré majú výšku stropu 38 cm, čo poskytuje dostatok priestoru aj pre vyššie druhy sliepok počas celého ich rastu. Kapacita odchovne sa mení podľa počtu poschodí, takže máte možnosť vybrať si od malých odchovní pre 30 kurčiat až po vysoké stohovateľné umelé kvočky pre 225 kurčiat.

  • Kúrenie: Odchovňa kurčiat je vybavená vykurovacími telesami na každom poschodí, a to v rozmedzí teplôt od 0 do 40 ° C, čo umožňuje reguláciu teploty v závislosti od veku kurčiat.
  • Svietenie: Odchovňa hydiny obsahuje v automatickej ohrevnej jednotke výstup pre žiarovky, čo zaisťuje dostatok svetla pre kurčatá v každom poschodí odchovne, a nemusíte sa starať o ďalšie osvetlenie.
  • Kŕmenie: V každom poschodí odchovne sa nachádzajú veľkokapacitné kŕmidlá pre zásobu krmiva až na 2 dni, a špeciálna mriežka bráni kurčatám v rozhrabávaní krmiva.
  • Napájanie: Odchovňa kurčiat je vybavená zásobníkom na vodu, ktorý automaticky dopĺňa vodu do výškovo nastaviteľných napájačiek, umiestnených na každom poschodí odchovne. Stačí naplniť vrchný zásobník a nemusíte sa ďalej starať o vodu.
  • Údržba a čistenie: Upratovanie trusu je s touto odchovňou oveľa jednoduchšie ako v iných odchovniach, pretože pod každým poschodím sa nachádza trusník, ktorý zbiera trus. Trus tak padá priamo do trusníkov a kurčatá majú v odchovni neustále čisto. Stačí občas vysunúť trusník a jednoducho ho umyť.

Umela kvocna odchovna kurat cimuka

Zhrnuté a podčiarknuté

Na trhu je teraz dostupné nepreberné množstvo odchovní kurčiat. Výber ideálnej umelej kvočky alebo odchovne kurčiat však závisí úplne od vás. Pri rozhodovaní by ste mali najmä zohľadniť, pre koľko kurčiat bude odchovňa slúžiť a akú mieru práce ste ochotní venovať pri odchove kurčiat.