Odchytnite kunu jednoducho pomocou pasce

Narazili ste na nepríjemnú situáciu, keď sa kuna usadila na vašej pôde, v streche alebo dokonca vo vnútri domu, a neviete, ako sa tejto škodnej šelmy zbaviť? Aj napriek všetkým pokusom o vypudenie sa zdá, že kuna je stále krok pred vami? Tento článok vám prináša 6 jednoduchých krokov, ako chytiť kunu pomocou sklopnej pasce.

Prvý krok: Výber správnej pasce pre odchyt kuny

Aby bol odchyt kuny úspešný, je dôležité, aby pasca na kunu spĺňala niekoľko kľúčových kritérií:

  • Dostatočne priestranná pasca: Pasca na kunu by mala byť dostatočne dlhá, ideálne okolo 100 cm, aby sa kuna mohla do nej pohodlne vojsť.
  • Priechodná pasca: Kuna sa cíti bezpečnejšie, keď vidí možnosť priechodu na druhú stranu pasce. Pasca na kunu s obojstranným vstupom obvykle urýchľuje proces odchytu kuny.
  • Odolná pasca: Pasca na kuny by mala byť vyrobená z kvalitného pozinkovaného drôtu, aby odolala ich pokusom o únik.


Pokiaľ máte pochybnosti ohľadom výberu pasce, odporúčame si prečítať náš článok o výbere pasce na kuny.

Druhý krok: Správne umiestnenie pasce na kuny

Pred tým, než pascu na kuny nainštalujete, dôkladne ju umyte vodou, aby ste odstránili akýkoľvek ľudský zápach, ktorý by mohol kunu odradiť. Manipulujte s pascou iba v rukaviciach. Pri umiestňovaní pasce na kuny dodržujte nasledujúce zásady:

  • Umiestnite pascu na miesto, kde ste pozorovali stopy kuny, alebo tam, kde ste našli jej trus. To je obvykle miesto, kadiaľ kuna prechádza.
  • Pasca na kuny by mala byť umiestnená na rovný povrch, aby nedošlo k prevráteniu.
  • Ak máte možnosť, pasca aspoň trochu zamaskujte, ale buďte opatrní, aby ste neporušili spúšťací mechanizmus.

sklopke na kuny

Tretí krok: Umiestnenie návnady do pasce na kuny

Aby ste zvýšili šance na úspešný odchyt kuny, použite vhodnú návnadu. Každá kuna má svoje preferencie, takže nie je jednoduché povedať, na čo určite príde. Všeobecne platí, že kuny majú rady čerstvé kuracie alebo rybie mäso, údeniny, vajcia alebo sušené slivky.

  • Návnadu do pasce vkladajte v rukaviciach, aby ste na nej neprenášali ľudský zápach.
  • Môže sa vyplatiť najprv umiestniť návnadu do okolia pasce, aby si kuna získala dôveru. Akonáhle návnadu zje, budete mať potvrdené, že kuna o nej vie, a pravdepodobne sa vráti, tentoraz priamo do pasce.
  • Návnadu umiestnite tak, aby kuna musela šliapnuť na spúšťací mechanizmus, aby k nej dosiahla.


Štvrtý krok: Nastraženie pasce na kuny

Nastraženie pasce je ľahké a zvládne to každý. Postup nastraženia pasce na kuny si môžete pozrieť v nasledujúcom videu:

Piaty krok: Pravidelná kontrola pasce na kuny

Po nastražení pasce na kuny by mala prebiehať pravidelná kontrola. Odporúča sa to robiť ideálne aspoň 3x denne (ráno, popoludní a večer), aby ste zistili, či ste kunu úspešne odchytili. Kuna by v klietke nemala byť dlhšie, než je nevyhnutné.

Šiesty krok: Úspešný odchyt kuny!

Pokiaľ zistíte, že ste kunu úspešne odchytili, buďte opatrní. Pristúpte k pasci a presuňte ju cez kunu, napríklad cez zahalenie dekou, aby ste ju udržali v pokoji. Snažte sa vyvarovať kontaktu s kunou, a to tak, že si nasadíte rukavice a dlhé nohavice a pascu budete držať čo najďalej od svojho tela.

ako sa zbaviť kuny agron

Dúfame, že vám tento článok poskytol všetky dôležité informácie, ktoré potrebujete na úspešný odchyt kuny.


SÚVISIACE PRODUKTY