Ako vybrať pascu na kunu

Objavila sa na Vašom pozemku, na povale alebo v streche kuna a neviete si rady, ako na ňu? Nespoliehajte sa na žiadne babské rady a radšej ihneď konajte, než kuna stihne napáchať veľké škody. Tým najbezpečnejším a nespoľahlivejším spôsobom, ako sa zbaviť kuny, je použiť pascu na kunu. Ako ale vybrať sklopec na kunu, aby bol odchyt kuny čo najrýchlejší?

Ako_vybrat_pascu_na_kuny

Prečo zvoliť pascu na kuny

Existuje veľké množstvo spôsobov, ako sa zbaviť kuny na pôde, v aute, u sliepok a na ďalších nevyžiadaných miestach. Patria medzi ne však buď rôzne neúčinné alebo veľmi nehumálne spôsoby. Odchyt kuny do sklopky na kuny je veľmi šetrný spôsob, ktorý neohrozí odchytávané zviera, ani žiadne ďalšie zviera v okolí. Odchyt kuny pomocou pasce na kuny navyše zvládne úplne každý a pri použití správnej návnady sa kuny môžete zbaviť naozaj ľahko a rýchlo.

Ako vybrať pascu na kuny

Kuna je veľmi múdre a mazané zviera. Pokiaľ sa chcete zbaviť kuny čo najrýchlejšie, je potrebné vybrať pascu na kunu podľa určitých kritérií, ktoré si teraz bližšie popíšeme.

✓ Veľkosť pasce – prvým hlavným faktorom, ako vybrať pascu na kunu je rozhodne jej veľkosť. Kuna skalná dorastá do veľkosti až 80 cm. Z tohto dôvodu vyberajte sklopec na kunu, ktorý je dlhý minimálne 1 m. Čím väčšia pasca bude, tým samozrejme lepšie.

✓ Počet vstupov – druhým najdôležitejším bodom, ako vybrať pascu na kunu, je rozhodne počet vstupov do pást. Kuna je múdre zviera a preto odporúčame vybrať pascu s dvoma vstupmi, teda obojstrannú pascu na kuny. Kuna uvidí priechod na druhú stranu a nebude sa báť do klietky na kuny vstúpiť. Obojstranná pasca na kunu väčšinou zaistí rýchlejší odchyt kuny.

✓ Materiál – ďalším kritériom pri výbere pasce na kuny môže byť materiál, z ktorého je sklopec na kunu vyrobený. Odporúčame, aby pasca na kunu bola vyrobená z pozinkovanej ocele. Takáta pasca na kuny môže býť využita opakovane a po každom odchyte môžete klietku na kuny umyť vodou, aby z nej nešiel cítiť zápach, ktorý by mohol odchytávané zviera od vstupu do pasce odradiť.

✓ Sila drôtu – pozinkovaná pasca na kunu sa vyrábá v rôznych prevedeniach. Čím širší, masívnejší a kvalitnejší drôt, tým väčšia záťaž pasca na kuny vydrží. Pre odchyt kuny alebo lasičky odporúčame vyberať pascu, ktorá má hrúbku drôtu aspoň 1,8 mm. Na odchyt väčších zvierat ako sú líšky alebo bobry, odporúčame už rozhodne siahnuť po pasci so silnejším 3,0 mm silným drôtom.

 

Ako a kam nastražiť pascu na kuny

Prvým kľúčom k úspešnému odchytu kuny je správny výber pasce na kuny. Druhým kľúčom k tomu, ako sa rýchlo zbaviť kuny, je výber správnej návnady a vhodné umiestnenie pasce.

 Prvým krokom pred umiestnením pasce by malo byť umytie pasce na kuny vodou. Pasca na kunu môže byť cítiť ľudským zápachom, a to môže kunu od vstupu do pasce odradiť. Akonáhle pascu opláchnete čistou vodou, nasaďte si rukavice as pascou aj návnadou už manipulujte iba v rukaviciach.

 Vyhľadajte vhodné miesto, kam pascu na kunu položíte. Ideálne vyberte miesto, kadiaľ viete, že kuna často prechádza, alebo kde ste našli jej trus.

 Následne do pasce vložte vhodnú návnadu. Návnada by mala atraktívne voňať. Môže to byť rôzne kuracie alebo rybie mäso. Niektoré kuny majú rady vajíčka alebo sušené slivky. Využiť môžete aj veľmi aromatickú návnadu na kuny.

Potom už nezostáva nič iné, len čakať, kým sa kuna do pasce chytí. Nezabudnite pascu aspoň 2x denne kontrolovať, či sa škodná do pasce už neodchytila. Prajeme úspešný lov :)



SÚVISIACI TOVAR