Umelé liahnutie papagájov hravo

Liahnutie papagájových vajec je fascinujúcim dobrodružstvom vo svete liahnutia! Vďaka ich nádherným farbám sú papagáje vyhľadávanými exotickými miláčikmi. Pokiaľ však nemáte šťastie na samicu, ktorá by starostlivo sedela na vajciach, máte možnosť pustiť sa do umelého liahnutia pomocou inkubátora pre papagáje.

liahen-pre-papagajov

Čo budete potrebovať na umelé liahnutie papagájov?

Než sa pustíte do samotného liahnutia, budete potrebovať oplodnené papagájové násadové vajcia a spoľahlivý inkubátor pre papagáje.

  • Papagájové násadové vajcia: Pre úspešnú inkubáciu je kľúčové vybrať nepoškodené a nepoškodené vajcia, aby bola zachovaná čo najlepšia šanca na vyliahnutie. Udržujte papagájové vajcia pri teplote okolo 13 °C a relatívnej vlhkosti okolo 60 %. Tieto vajcia je možné za vhodných podmienok skladovať až 7 dní. Pokiaľ získate násadové vajcia od iného chovateľa, dbajte na kvalitu vajec.
  • Inkubátor pre papagáje: Pri výbere inkubátora pre papagáje dajte pozor na spoľahlivosť. Inkubátor by mal umožňovať presnú reguláciu teploty a vlhkosti a tieto parametre udržiavať na konštantnej úrovni. V inkubátore pre papagáje by mala byť tiež možnosť automatického otáčania vajec, čo je dôležité pre vývoj embrya.


Aký druh papagájov plánujete liahnuť?

Táto otázka je zásadná pred začiatkom liahnutia papagájov. Druh papagájov môže mať rôzne požiadavky na teplotu, vlhkosť a dobu liahnutia. Je dôležité zistiť požiadavky konkrétneho druhu a prispôsobiť podmienky inkubácie. Obvykle sa liahnutie papagájov pohybuje medzi 24-28 dňami.

Postup liahnutia papagájov pomocou inkubátora

Liahnutie by malo prebiehať v miestnosti s konštantnou teplotou okolo 20-24 °C. Pred umiestnením vajec do inkubátora nechajte liaheň bežať najmenej 24 hodín, aby ste overili, že udržuje požadovanú teplotu a vlhkosť. Potom vajcia umiestnite špičkou dole do otáčavého roštu v inkubátore.

  1. Nastavenie teploty a vlhkosti: Pre úspešné liahnutie papagájov je dôležité udržiavať teplotu okolo 37,2 ° C a vlhkosť medzi 45-65%. Počas posledných troch dní pred liahnutím je potrebné teplotu znížiť na približne 36,5 ° C a zvýšiť vlhkosť na 70-80%.

  2. Otáčanie vajec počas inkubácie: Papagájové vajcia je potrebné otáčať aspoň o 90° od tretieho dňa inkubácie. Odporúča sa otáčať vajcia minimálne 8-krát denne. Automatický otáčací mechanizmus v inkubátore uľahčí tento proces.

  3. Presvietenie vajec: Na presvietenie vajec a kontrolu embryonálneho vývoja môžete použiť svetlo. Odporúča sa presvecovať vajcia najskôr od 8. dňa inkubácie, pretože pred tým nemusia byť oplodnené od neoplodených vajec rozpoznateľné.

Očakávajte s napätím liahnutie papagájov

Až príde dlho očakávaný deň liahnutia, nevykonávajte žiadne zásahy. Počkajte, kým sa papagáje sami nevyliahnu z vajec. Potom novorodenca presuňte do pripraveného miesta na odchov, kde im poskytnete potrebné teplo a starostlivosť.

liahnutie-papagajov

Liahnutie papagájových vajec môže byť veľmi obohacujúca zábava. Prajeme Vám šťastné vyliahnutie!