Umenie úspešného hniezdenia anduliek

Vlastníte pár anduliek, ktoré si našli vzájomnú náklonnosť a plánujete rozšíriť svoj chov? Pomocná ruka je potreba, ale nemajte obavy, to nie je žiadna veda. Pre úspešné hniezdenie anduliek bude potrebné pripraviť vhodnú hniezdiacu búdku pre andulky a tiež upraviť ich stravu. Ako na to?

hniezdiaca-budka-pre-andulky

Kedy je vhodný okamih na hniezdenie anduliek?

Andulky sú schopné rozmnožovania už od veku 10 mesiacov. Optimálna doba na hniezdenie anduliek prichádza na jar, kedy sa príroda po zimnom období prebúdza. Je dôležité dbať na to, aby sa andulky nepokúšali hniezdiť viac ako dvakrát ročne, pretože to pre nich môže byť fyzicky náročné.

Ako pripraviť prostredie na hniezdenie anduliek

V prírode si andulky samy vyberajú rôzne dutiny a škvíry pre svoje hniezda. Ak však chováte andulky alebo papagáje v klietke alebo voliére, je potrebné pre nich zaistiť vhodnú hniezdnu búdku. Hniezdna búdka poskytne Vašim andulkám bezpečné miesto na znášanie vajec a vysadenie mláďat bez stresu. Je dôležité, aby sa andulky v búdke cítili pohodlne. Ako by teda mala ideálna hniezdna búdka pre andulky vyzerať?

  • Rozmery hniezdnej búdky pre andulky by mali byť približne 15x15x20 cm s vletovým otvorom s priemerom okolo 5 cm.
  • Búdka pre andulky by mala mať otváraciu strechu, čo umožní priebežné pozorovanie mláďat a ľahké čistenie po odchove.
  • Odporúča sa vyložiť búdku pre andulky hrubými hoblinami, ale dajte pozor, aby neboli z chemicky ošetreného dreva.
  • Materiál búdky by mal byť odolný proti vlhkosti a hnilobe, aby vydržal dlhodobé používanie. Ideálnou voľbou je hniezdna búdka pre andulky z viacvrstvového HPL laminátu, ktorý odoláva poškodeniu a je možné ľahko umyť čistiacimi prostriedkami.
  • Dbajte tiež na teplotu okolia počas hniezdenia, ideálny rozsah je 20-22 °C.


Ako správne upraviť stravovací režim anduliek

Už pred samotným obdobím hniezdenia je vhodné prispôsobiť stravu anduliek tak, aby mali dostatočný prísun všetkých potrebných živín. Týmto spôsobom si andulka prirodzene uvedomí, že je ideálny čas na hniezdenie, pretože má zaistenú potravu pre seba aj svoje mláďatá. Odporúča sa obohatiť stravu anduliek o naklíčené semená, čerstvú zeleninu, ovocie a vaječné zmesi. Nesmiete zabudnúť na dostatočný príjem všetkých potrebných vitamínov a minerálov, ktoré majú v tomto období zásadný význam pre zdravý vývoj mláďat. Môžete zvážiť použitie kompletného minerálno-vitamínového doplnku určeného špeciálne pre andulky, papagáje a iné exotické vtáctvo. Tento doplnok je možné ľahko pridať do bežného jedálnička anduliek. Je tiež vhodné zaradiť tieto vitamíny do stravy mláďat, aby mala optimálne podmienky na rast a zdravý vývoj.

Prajeme Vám veľa úspechu pri hniezdení a starostlivosti o Vaše andulky.


SOUVISEJÍCÍ PRODUKTY