Vieme ako na klieštikovce u sliepok!

A opäť nám začína sezóna klieštikovecov pri sliepoch! Tieto malé tvory si počas letného obdobia užívajú a mnoho chovateľov sa s nimi vo svojich kurníkoch stretáva. Klieštikovce u sliepok sú obvyklými parazitmi, ktoré do kurníka najčastejšie prinášajú divé vtáky, ako sú holuby a vrabce. Hoci toto spojenie môže byť výhodné pre klieštikov, pre sliepky a hydinu to predstavuje značné riziko. Klieštiky sa navyše množia veľmi rýchlo, a preto je potrebné s nimi rýchlo a efektívne zatočiť. Ale nebojte sa, máme recept na to, ako s nimi bojovať!

kliestikovce-u-sliepok-vieme-ako-na-ne

Klieštikovec kurí - nebezpečný slepačí parazit

Klieštikovec kurí, známy tiež ako čmolík alebo slepačia munka, je drobný roztoč, ktorý sa živí vtáčou krvou. Na rozdiel od tradičných parazitov zostáva klieštikovec na sliepke len krátku dobu - iba pár minút alebo hodín, než sa nasýtený odíde do svojho úkrytu v rôznych škárach kurníku. Tu sa pária a znášajú 3-7 oplodnených vajíčok, z ktorých sa za 2-3 dni liahnu larvy. Tieto larvy nepotrebujú okamžite krv, ale za ďalšie 1-2 dni sa vyvinú do štádia protonymf. Protonymfa môže prežiť aj niekoľko mesiacov bez potravy, čakajúc na svojho hostiteľa. Akonáhle sa napije krvi, rýchlo sa mení na deuteronymfu a stáva sa dospelým klieštikom schopným rozmnožovania. Celý tento proces môže za optimálnych podmienok, ktoré čmelíci milujú - teplé a vlhké prostredie pri sliepoch, trvať iba týždeň!

Životný kolobeh klieštikovcov

Ako teda poraziť klieštiky u sliepok?

Po získaní všetkých týchto kľúčových informácií o klieštikoch musíme zvoliť účinný prístup k ich hubeniu. Odporúčame kombinovať prípravky proti klieštikom v kurníku s postrekom na sliepky proti klieštikom.

  • Pretože klieštiky u sliepok trávia väčšinu času v úkrytoch, kde sa tiež množia, potrebujeme skutočne efektívny prípravok, napríklad SCHOPF MILBEN XPERT 15g, určený na plochy, ktorým dôkladne ošetríme celý kurník. Tento silný koncentrát zahubí všetky lezúce formy klieštikov u sliepok.
  • Je však kľúčové tento proces opakovať počas nasledujúcich 5-8 dní. Prípravok síce zahubí všetky lezúce formy klieštikov, ale nie ich vajíčka. Ako sme popísali skôr, čmelíci sa veľmi rýchlo vyvíjajú, a preto ich treba znovu hubiť, než dosiahnu pohlavnú dospelosť a začnú sa rozmnožovať.
  • Zároveň odporúčame ošetriť samotné sliepky. Sprej na sliepky proti klieštikom SCHOPF REUDANON 1000ml funguje ako odstrašujúci prostriedok proti všetkým druhom roztočov s dlhodobým účinkom. Po použití môžete pokojne pokračovať v konzumácii slepačích vajec.
  • Pokiaľ hľadáte spôsob, ako sa na klieštiky nadobro zbaviť, je nevyhnutné dbať na dôkladnú prevenciu, aby sa títo parazity nevrátili. Udržujte kurník čistý a odstráňte všetko, čo by mohlo slúžiť ako úkryt pre klieštiky, ako sú rôzne lepenky, plechy, drevené hniezda, a diery v obložení. Kremelina proti klieštikom je osvedčenou preventívnou metódou - stačí ju rozprestrieť po celom kurníku, najmä v rôznych spojoch a škárach. Kremelina narúša ochrannú vrstvu tela klieštikov, takže akonáhle sa dostanú do kurníka, rýchlo odumierajú a nedochádza k ich rozmnožovaniu.


SÚVISIACE PRODUKTY