Záhradná ohrádka pre králika či morča

Chcete poskytnúť svojmu králikovi čerstvý vonkajší vzduch bez toho, aby ste mali obavy, že sa zatúla alebo sa stane mačacím či iným zvieracím dobrodruhom? Práve na to slúži vonkajšia ohrádka pre králika a morča. Ako by však mal byť výbeh pre králika navrhnutý, aby poskytoval chlpáčom dostatočne veľký a zároveň bezpečný priestor?

Ohrádka pre králika

Požiadavky na ohrádku pre králika a morča:

Ak chcete poskytnúť králikom, morčatám a ďalším malým maznáčikom možnosť pohybu na čerstvom vzduchu, neodporúča sa ich pustiť na voľnú záhradu alebo lúku. Existuje riziko, že váš maznáčik bude vystrašený náhlym podnetom, čo by mohlo viesť k úteku alebo dokonca k možnému napadnutiu mačkami, dravcami, kunou alebo lasičkou. Preto je ideálnym riešením vonkajšia ohrádka pre králika či morča. Aké kritériá by mala táto ohrádka pre králika alebo morča spĺňať, aby bola považovaná za bezpečnú?

  1. Krytý výbeh pre hlodavce: Ohrádka by mala byť ideálne opatrená krytom z pletiva, siete alebo iného materiálu, ktorý ochráni zvieratá pred možnými útokmi. Králiky sú aktívne a skákavé, a tak krytie ohrádky slúži ako ochrana pred prípadným preskočením.

  2. Zabezpečenie proti podhrabaniu: Pre majiteľov králikov je dôležité zaistiť, aby ohrádka pre králika či morča bola aspoň čiastočne zahrabaná do zeme alebo mala spodnú časť chránenú proti podhrabaniu. Morčatá tohto opatrenia obvykle nepotrebujú.

  3. Dostatočne veľký výbeh: Ak je cieľom nechať králika vonku, mal by mať k dispozícii dostatok priestoru na zelenej tráve.

Kam umiestniť ohrádku pre králika a morča:

Rovnako dôležité ako výber vhodného králičieho výbehu, je aj jeho umiestnenie. Aké pravidlá treba vždy dodržiavať, aby bol králik v bezpečí?

  1. Tienisté miesto: Najlepšie je vybrať miesto, kde budú králik, morča a ďalší maznáčikovia chránení pred priamym slnkom. Ochranná plachta proti slnku môže byť výbornou voľbou, ale umiestnenie ohrádky pod stromami alebo na tienisté miesto je stále odporúčané. Prenosná ohrádka pre králika či morča môže byť praktickým riešením na zmenu miesta podľa potreby.

  2. Minimum hluku: Miesto by malo byť pokojné, vzdialené od cesty a ďalších zdrojov hluku.

  3. Bezpečná zeleň: Zaistite, že tráva, ku ktorej budú mať prístup, nie je pre králiky ani morčatá nebezpečná.

Čo by mala ohrádka pre králika a morča obsahovať:

Dôležitým aspektom starostlivosti o vašich miláčikov v ohrádke je dostatočný prístup k čerstvej vode. Zaistenie, aby mali vždy k dispozícii čistú a čerstvú vodu, je kľúčové pre ich zdravie a pohodu. Samozrejme nesmie chýbať miska s krmivom alebo jasle na seno, aby mali králiky neustáli prístup ku krmivu. Domček pre králika či morča sú tiež dôležité. Domček môže slúžiť ako útočisko pred nepriazňou počasia a poskytnúť pocit bezpečia. Králiky a morčatá majú prirodzenú tendenciu žuť a hlodať. Poskytnutie bezpečných hračiek, ktoré môžu žuť, napríklad drevené hračky alebo tie z prírodných materiálov, môže byť pre nich skvelým spôsobom, ako udržiavať svoje zuby v kondícii a súčasne sa baviť.

Prajeme vám mnoho radostných chvíľ s vašimi králikmi a morčatami.

SÚVISIACE PRODUKTY