Ako sa zbaviť úspešne klieštikovcov u sliepok

Neviete si rady, ako na klieštikovce u sliepok? Napádajú Váš kurín, sajú sliepkam krv a pôsobí Vám škodu? Klieštikovci u sliepok dokážu Vás i Vaše sliepky veľmi potrápiť. Poradíme Vám, ako sa ich zaručene zbaviť!

Sliepky

Klieštikovec kurie

Klieštikovec kurie, čiže čmelík je drobný pavúkovitý parazit s veľkosťou okolo 0,5 mm. Jeho farba je šedá až červená, v závislosti od objemu nasiaknuté krvi. Klieštikovci sa na prvý pohľad podobajú kliešťovi a tiež sa ako kliešťa správajú - prisajú sa na sliepky a začnú piť ich krv. Klieštikovcom sa najlepšie darí vo vlhkom a teplom prostredí, preto vyhľadávajú zaparené slepačie perie. Klieštikovci útočí predovšetkým v noci, kŕmia sa na sliepkach cca 2 hodiny a potom si zalezú do svojho úkrytu. Klieštikovci napádajú nejednom sliepky, ale aj prepelice, kačky, husi, morky či domáce holuby, a v prípade nedostatku hostiteľov napáda aj cicavce, napríklad psy a mačky, a dokonca niekedy aj človeka.

Ako poznáme klieštikovce u sliepok?

Vidieť klieštikovci u sliepok voľným okom nie je ľahké. Klieštikovci sú schovaní v rôznych štrbinách a škárach, kde sa po nakŕmení pária a znáša vajíčka. Samička dokáže počas svojho života naklásť až 100 vajíčok. Z tých sa počas 7 dní vyliahnu dospelý klieštikovci. Celý proces je tak veľmi rýchly a keď nezasiahnete včas, nájdete pod bidlá alebo v drevených snášedlech viditeľné "mapy" týchto parazitov. Klieštikovci u sliepok majú za následok zníženie kvality a produkcie vajec, môžete si všimnúť, že sú sliepky nepokojné, unavené, chudnú a v najhorších prípadoch môže dochádzať aj k úhynu. Klieštikovci navyše prenášajú rad chorôb.

Klieštikovec kurí

V prípade, že sliepky vykazujú tieto príznaky, alebo ste dokonca našli klieštikovce v kurínoch, je dôležité začať s okamžitou likvidáciou!

Hubenie klieštikovcov

Aby bolo hubenie klieštikovcov naozaj účinné, je potreba kombinovať prípravky, ktoré slúžia na hubenie klieštikovcov z plôch s postrekmi, ktoré sa aplikujú priamo na hydinu. Aká kombinácia prípravkov našim chovateľom naozaj pomáha?

  • Tekutý koncentrát na hubenie klieštikovcov Schöpf MILBEN EX - prípravok slúži na likvidáciu klieštikovcov zo všetkých plôch výskytu, ako sú podlahy, škáry, múry, klietky atď. Práškový koncentrát stačí pred aplikáciou zriediť a potom ho aplikovať na všetky postihnuté miesta. Po aplikácii prípravku je dôležité kurín dostatočne vetrať a počas 3-5 dní odporúčame nekonzumovať vajcia. Prípravok má po aplikácii takmer okamžitý účinok. Po 5 až 8 dňoch však odporúčame celý proces zopakovať, pretože v škárach zostávajú larvy klieštikovcov, z ktorých sa za túto dobu vyliahnuť nový čmelíci, ktoré je nutné tiež zahubiť, aby ste sa ich nadobro zbavili.
  • BIO roztok s rozprašovačom proti čmelíkům Schöpf REUDANON - tento BIO prípravok slúži na odpudzovanie klieštikovcov zo sliepok, aplikuje sa priamo na kožu na napadnuté miesta zvieraťa. Prípravok má po aplikácii takmer okamžitý účinok, ktorý pretrváva až po dobu 4 týždňov.
  • Pravidelné čistenie kurína + ako prevencia BIO křemenitý práškový koncentrát na hubenie klieštikovcov Schöpf EKTOSOL FOSSIL puder Konzentrat - tento BIO prípravok je vhodný na aplikáciu na všetky miesta možného výskytu klieštikovcov. Prípravok pôsobí neustále a je účinný proti lezúcim parazitom.

 

Doporučená kombinácia prípravkov k efektívnej likvidácii klieštikovcov: