Ako sa zbaviť múch

Obťažujú Vás svojou prítomnosťou muchy? Sadajú na najrôznejšie plochy i potraviny, zanechávajú za sebou trus a znepokojujú Vaše zvieratá? Potom je načase s nimi zatočiť!

PRÍPRAVKY NA NICENIE MÚCH, KTORÉ NAOZAJ FUNKGUJÍ!

Mucha domáca patrí k najrozšírenejšiemu druhu hmyzu. Sama síce nie je pôvodcom žiadneho ochorenia, avšak prenáša takmer akékoľvek baktérie, s ktorými príde do styku. V podstate každým krokom, ktorý mucha urobí prenáša obrovské množstvo baktérií na končatinách, i krídlach, a tak môže ľahko kontaminovať voľne položené potraviny. Tým môže mucha preniesť na človeka aj na zvieratá nespočet chorôb ako je salmonelóza, črevná chrípka, otrava krvi, zápal pľúc, tuberkulóze atď. Je dokázané, že prítomnosť múch dokonca znižuje výkon v mliekárstvo o 10%. Najúčinnejším spôsobom, ako sa zbaviť múch, je použiť odpudzovač múch či postrek na muchy.

Ako sa zbaviť múch_LIAHNEME.SK

Mucha domáca

Dospelý jedinec muchy domácej má 1 pár blanitých krídel, telo je šedivé a celé pokryté chlpy, veľkosť tela je 6-12 mm. Dospelá mucha však tvoria iba 20% celkovej populácie a zvyšných 80% tvorí mušej larvy. Samička kladie vajíčka do odpadkov či potravín, v jednej snůžce je 100-150 kusov vajíčok z ktorých sa za 12-25 hodín vyliahnu larvy živiace sa na hnijúcom materiálu. Za 3-8 dní sa larvy zakuklia a po 3-8 dňoch sa vyliahne dospelá mucha. Celý cyklus vývoja muchy tak trvá pri 20°C cca 2 týždne, pri 30°C len 10 dní! Mucha vyliahnutá z kukly je schopná už za 3-5 dní znášať vajíčka a za jej život, ktorý trvá maximálne 3 mesiace ich znesie až 1000. Každý vyliahli potomok znesie ďalších 1000 vajíčok, a preto je dôležité zamerať sa nielen na hubenie múch, ale aj hubenie muších lariev!

Stadia vývoje much domáci

Ako na muchy

Hubenie múch by malo začať už na začiatku letnej sezóny, tzn. v období mesiaca apríla či mája. Najúčinnejším spôsobom, ako sa zbaviť múch v stajniach, hydinárňach, hospodárskych usadlostiach, skladoch či v menších kurínoch, je kombinovať prípravky, ktoré sú určené na hubenie múch s prípravkami určenými na ničenie muších lariev.

  • Prostriedky na hubenie múch sa nanáša náterom alebo postrekom na miesta, kde sa muchy najčastejšie vyskytujú. Tieto prostriedky majú okamžitý a dlhodobý účinok. Aby si však muchy nevytvorili proti jednej účinnej látke rezistenciu, je vhodné čas od času využiť prípravok obsahujúci inými účinnými látkami (odporúčame kombinovať Schöpf LD 100 B s prípravkom Schöpf LD 100 G).
  • Prostriedky na hubenie muších lariev sa aplikujú formou rozptylu, poliatie či postreku na všetky miesta, kde sa liahnu larvy, ako je hnoj či podstielka (odporúčame Schöpf FLY TOMB 4GR). Prípravok na ničenie muších lariev má po aplikácii takmer okamžitý účinok (do 30 minút), ktorý pretrváva až po dobu 2-3 týždňov.
  • Ak chováte dobytok, určite oceníte aj odpudzovač múch, ktorý sa aplikuje priamo ich koži. Tento BIO roztok na odpudzovanie múch uľaví hovädziemu dobytku, dojniciam aj teľatám a pôsobí až 4 týždne.


Ak sa potrebujete zbaviť múch doma, v byte, na záhrade alebo pod pergolou, potom je výborným variantom mucholapka alebo sprej proti muchám.

  • Mucholapka má univerzálne využitie a môžete ju jednoducho zavesiť na požadované miesto. Potom odviniete kúsok lepivej role a necháte ju pracovať. Úloha má celkom 7m, a tak Vám vydrží naozaj na dlho.
  • Účinné sú tiež spreje proti muchám, napr. SCHOPF FLY KILL, 1000ml, alebo SCHOPF MR.KILL, 500ml, tieto postreky proti muchám stačí aplikovať na miesto častého výskytu múch a zafungujú okamžite.


Veríme, že s týmito účinnými prípravkami sa otravných múch zbavíte raz dva.


SÚVISIACI TOVAR