Ako vybrať najlepšie škrabadlo pre mačky

Chcete si zaobstarať do domácnosti mačku alebo už doma dokonca nejakú máte? Pri zaobstarávaní základnej výbavy pre mačku by ste rozhodne nemali zabudnúť na škrabadlo pre mačku. Škrabadlá pre mačky nie sú iba hračkami alebo doplnkami do domácnosti, ale majú svoju nezastupiteľnú úlohu. Na čo je škrabadlo pre mačky tak dôležité a ako vybrať najlepšie mačacie škrabadlo alebo mačacie strom pre Vaše potreby?

Skrabadla_pre_macky

Prečo je škrabadlo pre mačky také dôležité?

Napriek tomu, že si zaobstaráte mačku domácu, stále v nej prebývajú jej inštinktívne vlastnosti lovca a šelmy. V prírode mačky škrabaním vypúšťajú feromóny, a tým si značia svoje územie. Druhým dôvodom je odstraňovanie odumretých buniek pazúrikov. Pazúriky totiž mačkám rastú po celý život ako ľuďom nechty, a preto ich musia pravidelne obrusovať. Pokiaľ teda svojej mačke neobstaráte mačacie škrabadlo, sama si v domácnosti nájde čokoľvek na škrabanie alebo obrusovanie pazúrikov a tým môže byť napr. váš obľúbený koberec alebo drahá pohovka.

Ako vybrať škrabadlo pre mačku?

Na trhu existuje celý rad výrobkov, či už je to škrabadlo a odpočívadlo pre mačky, mačacie strom, škrabadlo na stenu alebo preliezačky pre mačky na stenu. Pri výbere škrabadla pre mačky by ste mali zohľadniť predovšetkým priestorové možnosti, temperament, vek a veľkosť mačky, ale samozrejme aj finančné možnosti. Úlohu hrá aj materiál škrabadla pre mačky. Na trhu je drevené škrabadlo pre mačky alebo plyšové mačacie škrabadlo. Veľmi obľúbené sú škrabadlá omotané sisalovým povrazom, ktorý je možné po nejakom čase jednoducho vymeniť. Dôležité je však vždy vybrať stabilné škrabadlo pre mačky, aby si mačka nemohla pri jeho užívaní ublížiť.

 

Typy škrabadiel a odpočívadiel pre mačky

Vyberať môžete z naozaj veľkého množstva škrabadiel pre mačky. Aké sú najčastejšie typy mačacích škrabadiel a pre koho sú vhodné?

  • Mačacie strom – je jeden z najobľúbenejších typov škrabadiel pre mačky, ktoré svojim vzhľadom pripomína strom. Mačacie strom ponúka veľké množstvo prvkov ako sú odpočívadlo pre mačky, škrabadlo pre malé aj veľké mačky, závesné hračky, tunely, hojdačky, povrazy, domčeky, apod. Tento typ škrabadla je veľmi variabilný, ale spravidla zaberie viac miesta v byte.
  • Škrabadlo pre mačky na stenu – závesné škrabadlá pre mačky sú veľmi nenáročné na priestor a veľmi elegantné. Škrabadlo iba pripevníte jednoducho na stenu, a teda nezaberie v menšom byte takmer žiadny priestor. Vyberať môžete rohové škrabadlo pre mačky, škrabacie dosky, poličky alebo rohože. Škrabadlá na stenu využívajú šplhadlá a preliezky pre mačky na stenu ako je visutý most, hojdačka alebo sisalové lano. Moderné škrabadlo pre mačky je tiež mačacie strom na stenu.
  • Škrabacie valce – sú iba jednoduché valce väčšinou obalené sisalovým lanom. Môžete vyberať buď obyčajné valce na položke alebo existujú aj závesné sisalové valce.

 

Okrem svojich priestorových potrieb a finančných možností sa zamyslite aj nad mačacími potrebami. Pozorujte, čím sa vaša mačka baví a čo ju zaujíma. Veľkú rolu hrá temperament, ale aj vek. Čím mladšie a hravejšie zviera máte, tým zaujímavejšie a väčšie by malo odpočívadlo byť. Pri hľadaní toho pravého škrabadla pre mačky berte do úvahy aj počet mačiek, ktoré máte. Aby ste predišli zbytočným konfliktom, kúpte si veľké škrabadlo alebo viac malých, aby na jedno zviera pripadla minimálne jedna škrabacia plocha.

Dúfame, že sme Vám vysvetlili aké typy škrabadiel pre mačky existujú. Ktoré škrabadlo však bude práve pre vašu mačku najlepšie, to viete najlepšie vy sami.



SÚVISIACI TOVAR