Ako vybrať správny fóliovník?

Záhradné fóliovníky sú skvelým pomocníkom v zahradničení, predovšetkým na predpestovanie a urýchlenie rastu. Môžete ich využiť ako na pestovanie zeleniny alebo ovocia, tak aj na pestovanie vlhkomilných kvetov. Fóliovníky sa používajú hlavne kvôli predĺženiu pestovateľskej doby, na predpestovanie rastlín pred sadbou na vonkajšie záhony, ale aj kvôli ochrane rastlín pred nepriazňou počasia. Nižšie v článku sa dozviete, aké fóliovníky je možné zaobstarať, pre aké konkrétne druhy zeleniny a ovocia sú vhodné a aké sú ich hlavné výhody.

foliovnik-na-zeleninu 

Ako si vybrať správny fóliovník?

Je dobré si najskôr vybrať, kam chcete fóliovník umiestniť a akú veľkú máte na umiestnenie plochu. Vyberať tak môžete záhradný fóliovník na záhradu, fóliovník na balkón, fóliovník na vyvýšený záhon, mini fóliovník do menšieho priestoru alebo tunelový fóliovník na pestovanie šalátov. Dôležitým faktorom pri výbere fóliovníka je jeho odolnosť. Pevný fóliovník by mal odolať vetru, silnému dažďu aj krúpam. Pri výbere dbajte aj na výbavu fóliovníka. Neodmysliteľnou súčasťou každého fóliovníka by mali byť vetracie okná, ktoré budú udržiavať prúdenie čerstvého vzduchu a tak sa fóliovník neprehreje. Dôležité je, aby okienka mali sieťky, pretože mnoho rastlinných škodcov má krídla a mohli by zničiť úrodu vo fóliovníku. Správny fóliovník preto slúži chráni rastliny nielen proti nepriazni počasia, ale aj proti škodcom. 

Delenie fóliovníkov podľa veľkosti

  • Menšie záhradné fóliovníky svojimi rozmermi môžete použiť v menších záhradkách a zároveň poskytnú dostatok priestoru. Vyberať môžete fóliovník 2x2 alebo fóliovník 2x3 metre, do ktorých sa Vám pohodlne zmestia papriky, paradajky aj uhorky. 
  • Väčšie/veľké záhradné fóliovníky ponúkajú veľký priestor na pestovanie rôznych rastlín. Fóliovník 4x2 alebo fóliovník 3x6 metrov využijú ako veľkopestovatelia tak aj nadšení amatérski záhradníci. Môžete ich tiež využiť na pestovanie urastených exotických rastlín. 
  • Fóliovníky na balkón sú skvelým riešením pre ľudí, ktorí si chcú vypestovať zeleninu a nemajú vlastnú záhradu. Balkóny sú často oslnené slnkom a panujú na nich nehostinné podmienky. Správny fóliovník na balkón preto chráni pred UV žiarením, ale zároveň poskytuje dostatočnú zásobu slnečných lúčov.
  • Mini fóliovníky majú výhodu konzistencie a možno ich použiť na klíčenie rastlín alebo predpestovanie priesad. Mini fóliovníky je možné použiť aj na vyvýšené záhony, na ktoré stačí fóliovník iba pripevniť. 

 

 

Aké sú hlavné výhody fóliovníkov? 

Najväčšie výhody fóliovníkov sú nižšie obstarávacie náklady oproti klasickým skleníkom, ľahké zloženie/rozloženie a tiež ľahká údržba. Fóliovníky vďaka svojej konštrukcii a nižšej hmotnosti je možné ľahko presúvať, vďaka rôznym variantom a prevedeniam je možné mať fóliovník aj v byte.
Hlavnou výhodou fóliovníkov je ochrana rastliny, nižšie nájdete, pred čím môže fóliovník chrániť Vaše rastliny. 

Fóliovník ochráni rastliny pred: 

  • priamym slnkom 
  • suchom 
  • silnými prívalovými dažďami
  • krúpami
  • silným vetrom
  • plesňami prenášanými vzduchom
  • škodcami ako sú strapky, roztočce, molice, vošky a iné 
  • vtáky (škorce a iné)
  • okusom od zajacov alebo srniek.

 

Aké druhy ovocia a zeleniny pestovať vo fóliovníku?

Medzi najväčšie výhody pestovania vo fóliovníku patrí predovšetkým široké spektrum využiteľnosti. Najčastejšie sa fóliovníky využívajú na pestovanie zeleniny, môžeme tak v ponuke nájsť fóliovník na paradajky, fóliovník na papriky, alebo fóliovník na uhorky. Milovníci ovocia si so záhradnými fóliovníkmi tiež prídu na svoje. Z ovocia sa vo fóliovníkoch veľmi dobre darí jahodám, ktorým vyhovuje teplé a vlhké prostredie. Čo pestovať vo fóliovníku mimo zeleniny a ovocia? Mnoho vášnivých pestovateľov využíva záhradný fóliovník na pestovanie exotických rastlín, radi volia fóliovník s policami, ktorý im poskytne mnoho odkladacieho priestoru na kvetináče s kvetmi alebo na pestovanie kaktusov. Policový fóliovník sa tiež skvele hodí aj pre milovníkov naklíčovania tzv. "micro greens". 

Fóliovníky sú nevyhnutnou súčasťou záhrady každého pestovateľa, preto je dobré vybrať si ten správny. S výberom Vám radi pomôžeme a v našej širokej ponuke nájdeme fóliovník priamo pre Vašu potrebu. Staňte sa s našimi fóliovníkmi profíkom v pestovaní rastlín. V prípade otázok nás neváhajte kontaktovať telefonicky alebo na mail. 

SÚVISIACE PRODUKTY