Parenisko: Pomocník nielen s klíčením!

Pareniská sú skvelým prostriedkom na podporu rastu rastlín tým, že vytvárajú teplé a vlhké prostredie, čo je ideálne pre klíčenie semien, rozvoj sadeníc a celkovo pre prosperitu rastlín. Existujú rôzne typy parenísk, a výber závisí od vašich potrieb a priestoru, ktorý máte k dispozícii. V článku si rozoberieme, ako vybrať vhodné parenisko, ako pestovať rastliny v parenisku a na čo nesmieme pri parenisku zabudnúť. 

blog-clanek-pareniste-mini-pareniste

Ako vybrať vhodné parenisko? 

Správna veľkosť a prevedenie pareniska umožní klíčenie menšieho alebo väčšieho počtu rastlín a závisí od nich tiež, či budeme chcieť v parenisku rastliny tiež vypestovať alebo rastliny len predpestovať a následne presadiť do záhona. Tu sa pozrieme na možné veľkosti parenísk: 

  • Malé parenisko a mini parenisko: Obvykle sú malé parníky do 2,5 metra šírky a 2-3 metre dĺžky. Mini parenisko a malé parenisko sú ideálne pre malú záhradu alebo pre začiatočníkov. Hodí sa na klíčenie alebo pestovanie menších rastlín, ako sú šaláty, reďkovky alebo bylinky. Mini parník je možné tiež použiť ako balkónové parenisko. 
  • Stredne veľké parenisko a veľké parenisko: Majú nad 2,5 metrov do šírky a nad 3 metre do dĺžky. Stredné parenisko sú vhodné pre väčšie záhrady. Poskytujú viac priestoru na pestovanie rozmanitejšieho sortimentu rastlín, vrátane väčšej zeleniny, alebo na sadbovanie.
  • Tunelové parenisko: Toto oblúkové parenisko poznáte podľa jeho tvaru a môže mať rôznu dĺžku. Tunelové parenisko sú vhodné na pestovanie hlavne na poliach. Pareniská poskytujú dobrú ventiláciu a sú praktické pre sezónne pestovanie napríklad šalátov.

 

 

Ako na pestovanie v parenisku? 

Pestovanie v parenisku vyžaduje niekoľko kľúčových krokov a postupov, ktoré nie sú vôbec zložité. Tu je niekoľko všeobecných rád:

  1. Príprava pôdy: Pripravte pôdu do pareniska podľa potrieb konkrétnych rastlín, ktoré chcete pestovať. Mala by byť dobre priepustná a obohatená živinami.
  2. Výber rastlín: Vyber rastliny, ktoré sú vhodné na pestovanie v parenisku. Medzi tieto rastliny patria napríklad šaláty, reďkovky, valeriánka aj niektoré bylinky.
  3. Zalievanie: Udržujte rastliny dostatočne zaliate, ale vyhýbajte sa premokreniu pôdy. Parenisko môže zvyšovať teplotu a vlhkosť, čo môže viesť k uhnívaniu rastlín.
  4. Osvetlenie: Správne osvetlené parenisko je kľúčové pre rast a vývoj rastlín. Svetlo nesmie byť veľmi priame a vhodné sú parenisko s polopriehľadnou fóliou.
  5. Ventilácia: Pravidelne vetrajte parenisko, aby ste zaistili dobrú cirkuláciu vzduchu. To pomôže zabrániť prehrievaniu a znížiť riziko hniloby.
  6. Teplota: Monitorujte teplotu v parenisku a prispôsobujte ju potrebám rastlín. Niektoré rastliny preferujú vyššie teploty, zatiaľ čo iné môžu potrebovať chladnejšie prostredie.
  7. Hnojenie: Dodávajte rastlinám v parenisku potrebné živiny pomocou vhodného hnojiva. Môžete aplikovať zriedené hnojivo vo forme postreku aj na listy.
  8. Pravidelná údržba: Udržujte parenisko čisté zvonku aj zvnútra, aby mali rastliny dostatok svetla. Odstraňujte burinu a pravidelne kontrolujte stav konštrukcie.

 

Parenisko môže byť skvelým pomocníkom v zahradničení, preto by ste nemali prísť o možnosť si ho zaobstarať. V našej ponuke nájdete široký výber parenísk as ich výberom Vám veľmi radi pomôžeme, tak nás neváhajte kontaktovať. 

SÚVISIACE PRODUKTY