🚛 ZÁSIELKY VÁM EXPRESNE ODOŠLEME AJ VO SVIATOČNÉ DNI. TAK NEVÁHAJTE A NAKUPUJTE! 🐣

Ako vybrať správny kurín pre sliepky

Rozhodli ste sa založiť svoj vlastný domáci chov sliepok? V dnešnej dobe sa k chovu sliepok vracia veľa domácností, pretože si dbajú na kvalitu a chcú mať neustály zdroj vlastných čerstvých vajec. Pokiaľ chcete mať zdravé a spokojné sliepočky a zároveň nechcete ich chovom tráviť všetok svoj voľný čas, oplatí sa investovať do vhodného kurína pre sliepky. Ako ale taký kurín pre sliepky vybrať a podľa čoho sa riadiť?

Kurín pre sliepky POLLY DUPLEX

Na čo sa zamerať pri výbere kurína pre sliepky

Kurín pre sliepky budete mať najskôr na celý svoj život, a preto je dôležité si dobre rozmyslieť, čo od neho očakávate. V dnešnej dobe existuje naozaj veľké množstvo kurínov pre sliepky, a preto si tu popíšeme, na čo by ste sa mali pri výbere zamerať.

✓ Veľkosť – veľkosť kurína pre sliepky sa priamo odvíja od veľkosti chovu. Všeobecne sa udáva 1m2 podlahovej plochy na cca 4 dospelé sliepky. Záleží však aj na jednotlivých plemenách sliepok a tiež na tom, ako sú v kuríne usporiadané bidlá a znáškovej hniezda. Predajcovia spravidla uvádzajú, pre koľko sliepok je kurín vhodný, čo výber určite uľahčí.

✓ Materiál – čo rozhodne stojí za zváženie, je materiál kurína pre sliepky. Vyberať môžete spravidla drevený či plastový kurín pre sliepky, kurín pre sliepky z HPL laminátu, prípadne si môžete postaviť murovaný kurín pre sliepky. Každý z týchto materiálov má svoje výhody aj nevýhody, o ktorých si môžete prečítať viac v tomto článku.

✓ Údržba a čistenie – to, ako ľahko sa bude slepačí kurín čistiť, záleží z veľkej časti na vybranom materiáli. Spravidla sa dobre čistia kuríny pre sliepky vyrobené z plastu alebo HPL laminátu, pretože tento materiál je hladký, môžete ho ľahko umývať a neudržujú sa na ňom čklieštikovci a ďalšie parazity. Čistenie môže navyše veľmi uľahčiť kurín pre sliepky s výsuvným trusníkom alebo aspoň otváracou strechou.

✓ Izolácia – aby bolo sliepkam v kuríne príjemne vo veľmi horúcom, ale aj chladnom počasie, tak je potrebné, aby kurín pre sliepky dobre udržiaval stálu teplotu. Spravidla murovaný kurín a kurín vyrobený z HPL laminátu dobre udržuje teplotu aj bez ďalšieho zateplenia. Pokiaľ vyberáte plastový alebo drevený kurín, stojí za zváženie, či radšej nevybrať zateplený kurín pre sliepky.

Ako kurín pre sliepky vybaviť

Výberom kurína to však nekončí. Kurín pre sliepky by mal obsahovať túto základnú výbavu:

✓ Hrady – hrady alebo bidielka sú miesta, na ktorých sliepka spí. Ak nie sú už hrady súčasťou výbavy kurína, budete ich musieť do kurína pre sliepky doplniť.

✓Znáškovej hniezda – znáškovej hniezda pre sliepky sú niekedy už zabudované v kuríne, prípadne z vonkajšej časti kurína, čo je tá najlepšia možnosť. Pri zbere vajíčok totiž nebudete musieť dievčatá rušiť a navyše vajíčka budú pekne čisté a nepoškodené. Pokiaľ v základnej výbave kurína pre sliepky kukane nie sú, umiestnite ich na tmavšie miesto, v ktorom budú mať sliepky na znášanie vajíčok pokoj.

✓ Krmítka a napájačky – podľa veľkosti vášho chovu umiestnite do kurína tiež vhodné kŕmidlá a napájačky, ku ktorým sa sliepky pohodlne dostanú.

✓ Automatické dvierka na kurín – voliteľnou voľbou je potom automatické otváranie a zatváranie kurína, ktoré Vám značne uľahčí chov sliepok predovšetkým na začiatku a na konci dňa.

Kurin pre sliepky vybavenie

Nech už si vyberiete akýkoľvek kurín pre sliepky, zamerajte sa predovšetkým na to aby vám aj vašim sliepkam vyhovoval a tiež aby vám dlho vydržal. Prajeme veľa úspechov pri chove a spokojné sliepočky.


SÚVISIACI TOVAR