Jednoduché liahnutie kačíc pomocou liahne

Zvažujete chov kačíc, ale nemáte potuchy, kde začať? Možno už dokonca máte svoju kačaciu kolóniu, ale v odchove káčat narazíte na komplikácie? Ak je to tak, ste na správnom mieste! Radi Vám poskytneme rady ohľadom jednoduchého liahnutia kačíc pomocou vlastnej liahne.

Liahnutie kacic liahen

Prečo si vybrať práve kačice?

Chov kačíc nie je výhodný len kvôli produkcii vajec, mäsa a peria, ale aj kvôli významnému prínosu pre váš záhradný ekosystém. Bez ohľadu na plemeno, kačice rady likvidujú všetky druhy hmyzu, larvy, dážďovky a slimáky, čo poteší každého záhradkára. Kačice môžu tiež pomôcť udržať váš trávnik v dobrom stave tým, že ho pastí, a prispievajú k prírodnému hnojeniu. Navyše, chov kačíc je relatívne nenáročný, najmä od jari do jesene, keď majú na záhrade dostatok potravy.

Čo budete potrebovať pre domáce liahnutie kačíc?

Ak chcete začať s domácim liahnutím, budete potrebovať liaheň na vajíčka. Cena liahne závisí od jej funkcií a možností, ktoré od nej očakávate, a je teda na vás, koľko do nej chcete investovať. Avšak, liaheň by mala byť schopná udržiavať teplotu a vlhkosť na stabilnej úrovni. Ak si neželáte ručne otáčať kačacie vajíčka, môže byť pre vás vhodnejšia automatická liaheň. Pre tých, ktorí sa nechcú starať o správu vlhkosti, chladenia alebo zalievania vajec počas liahnutia, sú k dispozícii moderné liahne, ktoré tieto úlohy zvládnu samé.

Druhým kľúčovým aspektom je získanie kačacích násadových vajec. Pokiaľ už prevádzkujete vlastný chov, mali by ste ideálne zbierať vajcia počas jarného obdobia. Pokiaľ nemáte možnosť vlastného zberu vajec, môžete si ich zakúpiť od iných chovateľov, avšak vždy starostlivo sledujte kvalitu a spôsob prepravy. Kačacie násadové vajcia je možné skladovať až 30 dní v chladnom prostredí. Viac informácií o výbere a skladovaní násadových vajec nájdete v príslušnom článku.

Príprava na domáce liahnutie kačíc

Pokiaľ už máte v liahne vajíčka, umiestnite ju do miestnosti s konštantnou izbovou teplotou medzi 20-24 ° C a nechajte liaheň bežať nepretržite po dobu 24 hodín. Tým zaistíte, že liaheň udržuje stabilnú teplotu a vlhkosť, čo je kľúčové pre úspešné liahnutie, a tiež predídete prekvapením počas procesu liahnutia.

Násadové vajcia by mali byť uložené v rovnakej miestnosti s izbovou teplotou, aby nedochádzalo k prudkým zmenám teploty pri presune z chladnej miestnosti do vyhriatej liahne.

Predtým ako umiestnite vajcia do liahne, je dôležité zistiť, ktorý druh kačíc plánujete liahnuť, pretože rôzne druhy majú odlišnú dobu inkubácie. Klasické plemená, ako je kačica domáca, kačica pekinská a indický bežec, majú inkubačnú dobu približne 28 dní, zatiaľ čo kačica pižmová potrebuje približne 35 dní. Táto celková doba je kľúčovým faktorom pre ďalšie kroky v procese liahnutia.

Kacka domaca vs kavka pyzmova

Ako postupovať pri domácom liahnutí kačíc krok za krokom

  1. Umiestnenie vajec do liahne: Vajíčka umiestnite do liahne s hrotitým koncom smerom dole a udržujte teplotu v liahni na približne 37,7 ° C a vlhkosť medzi 55-60%. To je všetko, čo musíte zaistiť v prvých dvoch dňoch inkubácie.

  2. Otáčanie vajec: Otáčanie vajec by malo začať od tretieho dňa inkubácie, bez ohľadu na druh kačíc. Toto otáčanie je dôležité, aby sa embryá nelepili na vnútornú stranu škrupiny. Pokiaľ nemáte automatickú liaheň, ktorá vajíčka otáča, mali by ste ich ručne otáčať minimálne dvakrát denne o 45°.

  3. Chladenie a kropenie vajec: Od ôsmeho dňa inkubácie treba kačacie vajíčka denne chladiť a kropiť, ako by to robila kačica v prírode. Kačica počas liahnutia každý deň opúšťa hniezdo, aby si našla potravu a vodu, a potom sa vracia na vajíčka, ktoré sú stále vlhké. Chladiť vajíčka môžete tým, že liaheň na chvíľu otvoríte (asi na 5 minút) a než ju znovu zatvoríte, pokropíte vajíčka vodou s teplotou okolo 35 °C. Postupne predlžujte dobu chladenia o cca 2 minúty denne, až dosiahnete až 40 minút chladenia okolo 25. dňa (u kačíc pižmových pokračujte až do 32. dňa). Liahne značky CIMUKA umožňujú automatizované chladenie a kropenie vajec.

  4. Presvecovanie vajec: Okolo desiateho dňa inkubácie môžete začať vykonávať presväcovanie vajec, čo vám umožní rozlíšiť oplodnené vajíčka od tých neoplodených alebo tých, ktoré sa nevyvíjajú správne. Ďalšie informácie o tom, ako presväcovať vajíčka, nájdete v príslušnom článku.

  5. Umiestnenie vajec do doliahne: Tri dni pred očakávaným liahnutím (25. deň pre väčšinu kačíc, 32. deň pre kačice pižmové) presuňte vajíčka do doliahne, kde už ich nepretáčajte. Tým dáte plodu možnosť nájsť si najlepšiu cestu z vajíčka. Pri tomto kroku už nevykonávajte chladenie a kropenie, znížte teplotu v liahni na približne 37,2 ° C a zvyšte vlhkosť na 70 - 80 %.

Liahnutie kačíc je týmto na konci, a môžete sa tešiť na prvé vyliahnuté káča. Však pozor, neotvárajte liaheň ihneď, aby ste nedali zabrať tým, ktorí sa ešte nevyliahli. Káčata by mali v liahni zostať aspoň 24 hodín, než ich presuniete do pripravenej odchovne.

 

Dúfame, že Vám článok o liahnutí kačíc v domácej liahni pomohol a prajeme Vám úspešnú chovateľskú sezónu.

Dúfame, že Vám článok o liahnutia kačíc v domácej liahni pomohol a prajeme Vám úspešnú chovateľskú sezónu.


SÚVISIACE PRODUKTY