Líška na záhrade môže byť minulosťou

Máte problém s miznutím sliepok z vášho kurníka? Je možné, že sa u vás usídlila líška. V Českej republike je líška obyčajná najrozšírenejšou divoko žijúcou šelmou. Jej stravovací repertoár zahŕňa lov drobných hlodavcov a konzumáciu ovocia, ale keď je hladná, neváha si pochutnať aj na vtákoch a hydine. Líška v záhrade tak môže byť nočnou morou pre každého, kto chová hydinu. Teraz vám povieme, ako sa zbaviť líšky na záhrade a ochrániť tak svoje sliepky.

Čo robiť s líškou? Použite odchytovú pascu!

Ak máte v pláne sa líšky zbaviť raz a navždy, bude pravdepodobne treba niečo viac než len spoliehať na tradičné rady. Najefektívnejším a zároveň jediným legálnym spôsobom, ako sa zbaviť líšky, je použitie živolovnej odchytovej pasce. Táto pasca na líšky je drôtenou klietkou, do ktorej zvedavá a hladná líška vstúpi za návnadou. Akonáhle však dosiahne nášľapnú plošinu, odchytová pasca sa spustí. Na zabezpečenie toho, že do pasce pohodlne vojde aj dospelá líška, je potrebné mať klietku minimálne 120 cm dlhú a 34 cm širokú. Pokiaľ zatiaľ nemáte odchytovú pascu na líšky a potrebujete poradiť pri výbere tej správnej, odporúčame vám prečítať si článok, ktorý sa venuje výberu odchytovej pasce pre líšky.



Kde umiestniť odchytovú pascu na líšku?

Je ideálne umiestniť pascu na líšku na miesta, ktorými pravdepodobne líška často prechádza. Najprv však pascu dôkladne očistite vodou, aby na nej nezostal ľudský zápach, ktorý by mohol líšku odradiť. Potom manipulujte s pascou najlepšie za použitia rukavíc a umiestnite ju na rovný povrch. Pokiaľ je to možné, je vhodné pascu aspoň ľahko zakryť tak, aby vyzerala prirodzene. Avšak je dôležité dbať na to, aby zakrytím pasce nebol narušený spúšťací mechanizmus.

Sklopec na lisku odchyt

Ako vybrať vhodnú návnadu na odchyt líšky?

Pre rýchly úspech pri odchyte líšky je nevyhnutné pripraviť lákavú dobrotu, ktorej líška neodolá. Môžete zvoliť surové mäso, ryby, alebo špeciálnu aromatickú návnadu s rybou chuťou a vôňou. Na získanie dôvery líšky odporúčame najprv umiestniť návnadu blízko pasce a pozorovať, ako ju líška skonzumuje. To vám potvrdí, že pasca je na správnom mieste. Potom môžete návnadu umiestniť do pasce tak, aby líška musela šliapnuť na spúšťaciu dosku, aby sa k nej dostala.


Ako správne nastaviť pascu na líšku?

Nastavenie pasce je jednoduché. Pre presný postup nastavenia sklapnutej pasce na líšky môžete zhliadnuť v nasledujúcom videu.

 

Ako často by ste mali kontrolovať pascu na líšky?

Odporúčame pravidelne kontrolovať nastavenú pascu aspoň dvakrát denne, aby ste sa uistili, že nechytili žiadne zviera. Nikdy nechajte líšku v pasci dlhšie, než je nevyhnutné. Pokiaľ nájdete líšku v pasci, buďte k nej veľmi opatrní. Pokúste sa ju udržať pokojnú tým, že prehodíte deku alebo iný materiál cez klietku. Vždy sa vyvarujte priameho kontaktu s líškou a použite rukavice.

Pasca na lisku

Veríme, že pokiaľ budete dodržiavať tieto pokyny, líšky sa budú vašej záhrade vyhýbať. Pascu na líšky môžete však nechať pripravenú, pretože sa môže hodiť, ak sa na vašej záhrade objaví iný nežiaduci návštevník. Drôtená pasca na líšky vám totiž poslúži mnoho rokov. Prajeme vám úspešný lov!


SÚVISIACE PRODUKTY