Šrotovník na obilie : Vlastná výroba šrotu pre sliepky

Ak chcete pripraviť vlastnú kvalitnú kŕmnu zmes pre svoje sliepky, ale neviete, ako na to? Výroba vlastnej kŕmnej zmesi je dosiahnuteľná pre každého. Kľúčom je správny pomer surovín, aby sliepky dostali všetky potrebné živiny a prosperovali. Tiež je dôležité mať k dispozícii šrotovník na obilie, ktorý vám pomôže pripraviť kvalitný šrot pre sliepky. Ako na to? Prečítajte si ďalej!

srotak-na-obili

Správna strava je základom všetkého, a to platí aj pre vaše sliepky. Rovnako ako u ľudí je vyvážená strava pre sliepky kľúčová. Kŕmenie kvalitnou a vyváženou zmesou je dôležité pre rast a prosperitu sliepok, a odmenou vám budú pravidelná znáška vajec. Ak z akéhokoľvek dôvodu nechcete kupovať hotové krmné zmesi pre sliepky, môžete si vyrobiť svoju vlastnú zmes doma. Využitím mlynčeka na obilie či elektrického mlynčeka môžete ľahko spracovať suroviny, a tým získať kvalitný šrot pre sliepky. Výroba domácej zmesi pre sliepky nie je zložitá, a navyše budete mať kontrolu nad tým, čo vaša sliepka jedia. To všetko navyše s úsporou peňazí. Ako teda urobiť šrot pre sliepky? Rozhodne vám pomôžu zariadenie ako kladivkový šrotovník na obilie alebo elektrický mlynček na obilie, ktoré usnadní proces šrotovania obilia.

Aké suroviny na prípravu šrotu použiť?

Pšenica: Pšenica je základným kameňom každej kŕmnej zmesi pre sliepky, obsahuje približne 50% celkového zloženia.

Kukuričný šrot: Kukuričný šrot je ďalšou dôležitou energetickou zložkou, ktorá by mala tvoriť približne 25 % zmesi.

Bielkovinová zložka: Bílkoviny sú kľúčové pre produkciu vajec, a mali by tvoriť zhruba 20% kŕmnej zmesi. Sójové bôby, hrach, lucernové úsušky, tvaroh a tvrdo uvarené vajíčka sú bohatými zdrojmi bielkovín.

Vitamínová zložka: Zvyšných 5% by mala tvoriť vitamínová a minerálna zložka. Je dôležité zabezpečiť dostatočné množstvo vitamínov a minerálov pre zdravie sliepok a ich produkciu vajec. Odporúča sa pridať minerálno-vitamínové krmivo pre nosnice, ktoré obsahuje kľúčové látky ako vápnik, vitamíny skupiny B, D3, A, E, K3, Lyzín, Metionín a ďalšie.

Akonáhle máte suroviny pripravené, elektrický mlynček na obilie, známy tiež ako šrotovník na obilie, vám pomôže ich rýchlo a ľahko premeniť na požadovanú hrubosť šrotu. Táto technika zvyšuje stráviteľnosť a využiteľnosť surovín pre vaše sliepky. Navyše vám šrotovník na obilie umožňuje zmiešať pripravený šrot pre sliepky a uložiť ho v zásobníkovom bareli, čo uľahčuje jeho prípravu a uchovanie. Pokiaľ potrebujete poradiť, ako vybrať ten najlepší šrotovník na obilie, odporúčame si prečítať tento článok.

Ak použijete šrotovník na obilie na vytvorenie kvalitného a výživného šrotu pre svoje sliepky, budú vás odmeňovať výbornými a výživnými vajíčkami. Takže sa pustite do práce s chuťou!

 

 SÚVISIACE PRODUKTY