Ako na liahnutie kurčiat v liahni Puisor

Premýšľate, že si zaobstaráte domácu liaheň Puisor alebo ju už máte doma a bojíte sa, či ju budete vedieť správne ovládať? Všetok strach môžete pokojne odhodiť, pretože liaheň na vajcia značky Puisor je pre začiatočníkov ako stvorená. Pri správnom postupe s ňou liahnutie kurčiat zvládne naozaj každý.

Pred samotným liahnutím

Než sa pustíte do liahnutia kurčiat, je potreba liaheň na vajcia riadne vydezinfikovať, vysušiť a potom skontrolovať, že všetko funguje, tak ako má. Domáce liaheň umiestnite do miestnosti so stabilnou teplotou okolo 20-24 °C. Potom liaheň kurčiat zapnite naprázdno aspoň na 24h a kontrolujte, či sa v nej udržiava konštantná teplota. Je možné, že liaheň bude spočiatku zapáchať, ale ničoho sa nebojte. Je to úplne bežný stav, pretože dochádza k vypaľovaniu nového vykurovacieho telesa. Pokiaľ si umelá liaheň teplotu pekne udržuje, môžete si dôjsť pre násadové vajcia.

Deň 1-2: Vložíme vajcia do liahne

Ešte ako násadové vajcia vložíte do liahne kurčiat, nalejte vodu do menšieho spodného kanálika, potom umiestnite základňu a otočný rošt do liahne. Potom vložte násadové vajcia do otočného roštu špicatou stranou nadol. Teplotu nie je potrebné nijako nastavovať, pretože je už výrobcom prednastavená na ideálnu teplotu na liahnutie kurčiat teda 37,7 °C. Vlhkosť by sa mala pohybovať okolo 55-65 % a v priebehu liahnutia si ju môžete regulovať tak, že vyberiete jedno vajce a vodu doplníte do kanálika. Teplotu aj vlhkosť si môžete počas liahnutia kontrolovať na digitálnom displeji.

dolevani_vody_do_liahne_puisor_io-103

Deň 3-18: Začneme s otáčaním vajec

Aby bolo liahnutie kurčiat úspešné, je potreba vajcami od 3. až do 18. dňa liahnutia otáčať. Otáčanie vajec totiž zamedzí prilepenie vyvíjajúceho sa embrya na škrupinu. Lacná liaheň PUISOR IO-103TH má otočný rošt, ktorý tento proces veľmi uľahčí. Vašou úlohou bude len pootočiť páčkou minimálne 2x denne - ráno a večer. Pokiaľ na otáčanie vajíčok nechcete myslieť, môžete si zaobstarať liaheň automatickú, ktorá sa o otáčanie vajíčok postará za Vás.

Okolo 8. dňa vajíčka odporúčame presvietiť, aby ste zistili, či sa embryá vyvíja správne. V oplodnených vajciach budú vidieť krvné žilky a zárodky, zatiaľ čo neoplodnené vajcia sú skôr zakalená. Neoplodnené vajcia z liahne rovno odstráňte.

system_otacanie_vajec_puisor_IO-103 obr

Deň 19-21: Liahnutie je u konca

Po 19. dni vajíčka z liahne vyberte, rovnako ako otočný rošt. Potom vajcia do liahne vráťte, ale tentoraz ich položte priamo na mriežku, ktorá je určená na doliahnutie. Teplota bude neustále rovnaká, ale vlhkosť je potreba na tieto posledné tri dni zvýšiť na 70-80 % naplnením všetkých kanálikov na vodu v spodnej časti liahne. Vajíčkami už neotáčajte, aby si kurčatá moha nájsť tú najvhodnejšiu cestu zo škrupiny von. A poté nezbývá než čakať, než sa kuriatka začnú klubat na svet.

42-4

Kam s čerstvo vyliahnutými kuriatkami?

21 dní je obvyklá doba liahnutia kurčiat, vplyvom zníženia teploty v liahni sa však môže táto doba pokojne predĺžiť. Pri klubání kurčaťu nijako nepomáhajte a zbytočne liaheň nevetrajte, pretože by ste kurčaťu skôr uškodili. Kuriatka nechajte v liahni schnúť pokojne 24 hodín a potom ich presuňte do vopred pripravenej odchovne, ktorá kuřátkům zabezpečí dostatok tepla. Ak sa správnom odchovu chcete dozvedieť viac, odporúča Vám článok prečítať si článok o tom, ako na úspešný odchov kurčiat.


SÚVISIACI TOVAR