Ako na výber umelé kvočky

Začínate s domácim chovom a premýšľate, čo všetko budete na liahnutie kurčiat potrebovať? Samotná liaheň kurčiat bohužiaľ stačiť nebude. Liaheň na vajcia Vám umožní umelé liahnutie kuriatok v domácich podmienkach bez kvočky. V prírode sa však vyliahnuté kurčatá ešte po niekoľko týždňov chodia ohrievať pod kvočnu a to Vám už liaheň kurčiat neumožní. Aby sme sa dokázali pri domácom chove tomuto správaniu hydiny čo najviac priblížiť, a odchovať zdravé a silné kuriatka, bude potrebné kuriatkam zabezpečiť bezpečné prostredie so zdrojom tepla. Tieto podmienky dokáže zaistiť takzvaná odchovňa hydiny alebo umelá kvočná.

odchovna kurat

Prečo je umelá kvočka tak dôležitá

Ako sme už spomenuli, kurčatá sa v prírode chodia ešte niekoľko týždňov ohrievať pod kvočnu. Nerobia to len preto, že by im to bolo príjemné, ale toto teplo na svoj život nevyhnutne potrebujú. Kurčatá si totiž ešte nedokážu sami udržiavať telesnú teplotu a vlastnú termoreguláciu získavajú až okolo 5. týždňa života. Dovtedy je potrebné, aby boli umiestnené v dostatočnom teple. Nemenej dôležitým faktorom pre správny odchov kurčiat je aj svetelný režim a dostatočné množstvo vody a krmiva. Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o tom, ako zaistiť správne podmienky pre čerstvo vyliahnutie kurčatá, odporúčame Vám článok Ako na úspešný odchov kurčiat.

 

Aká bude najlepšia odchovňa kurčiat

Tou najpohodlnejšou možnosťou, je zaobstarať kompletnú odchovňu kurčiat. Čo v praxi znamená kompletná odchovňa kurčiat? Je to celistvý systém, do ktorého stačí kuriatka po vyliahnutí umiestniť, doplniť kŕmenie a vodu ao viac sa nemusíte starať. Poďme sa teda pozrieť do detailu, čo všetko táto kompletná odchovňa kurčiat poskytuje.

VYKURONAVIE – odchovňa kurčiat má na každom poschodí umiestnenú výhrevnú jednotku, na ktorej si môžete jednoducho regulovať teplotu od 0 do 40°C podľa veku kuriatok.

 SVETLO – každá výhrevná jednotka má výstup na žiarovku. Kurčatá teda budú mať dostatok svetla opäť na každom poschodí umelej kvočky.

KRMIETKA – na každom poschodí odchovne je umiestnené kŕmidlo s mriežkou proti vyhrabovaniu krmiva. Kuriatká tak majú neustále ku kŕmeniu prístup, ale pritom kŕmenie nemôžu rozhrabovať a roznášať.

NAPÁJACÍ SYSTÉM – na každom poschodí umelé kvočky majú kurčatá dostatočné množstvo napájačiek, do ktorých je voda automaticky doplňovaná z jedného hlavného zásobníka. Voda teda stačí doplniť do vrchného zásobníka ao viac sa nestaráte.

 TRUSNÍK – pod každým poschodím odchovne kurčiat je umiestnený výsuvný trusník. Trus teda prepadá z odchovne práve do tohto trusníka, ktorý potom raz za čas jednoducho umyjete. Výhodu to má aj pre kurčatá, pretože majú umelé kvočne neustále čisto a nedochádza k množeniu baktérií.

 MOŽNOSŤ ROZŠÍRENIA - výhodou tejto odchovne kurčiat tiež je, že pokiaľ sa Váš chov rozrastie, stačí jednoducho prikúpiť ďalšie poschodie a budete mať opäť dostatok priestoru pre všetky kurčatá. Na odchovňu kurčiat môžete bez problémov stohovať aj klietku na odchov kurčiat, do ktorej môžete kurčatá premiestniť, akonáhle budú schopné vlastné termoregulácie.

Ako na výber umelé kvočky

Pri výbere vhodnej odchovne kurčiat je potrebné vždy najprv zvážiť, akú hydinu v nej budete chcieť odchovávať, v akom množstve a koľko času chcete odchovu venovať. Na výber máte v podstate z týchto troch možností:

1. VÝHREVNÁ TOPNÁ DOSKA – tou najzákladnejšou umelou kvočnou je klasická vykurovacia doska. Táto vykurovacia doska je maximálne pre 30 kurčiat a zaisťuje iba teplo. Pred odchovom kurčiat, teda musíte najprv zaistiť vhodné miesto, kam kurčatá umiestnite, a tiež zdroj svetla, krmítka a napájačky.

2. TOPNÁ DOSKA SO ZDROJOM SVETLA – táto umelá kvočka je vhodná aj pre menší chov, pretože dokáže zaistiť teplo pre maximálne 50 kurčiat. Umelá kvočka zaisťuje teplo, ale aj svetlo. Na Vás teda je nájsť vhodné priestory, kam kurčatá aj umelú kvočnu umiestnite a tiež kŕmidlá a napájačky.

3. KOMPLETNÁ ODCHOVŇA – treťou možnosťou je už vyššie spomínaná kompletná odchovňa kurčiat, ktorá zaisťuje všetky tieto body za Vás. Odchovňa kurčiat CIMUKA je vyrábaná v niekoľkých veľkostných prevedeniach, a vyberie si teda každý chovateľ. Pre menšie druhy hydiny odporúčame vybrať odchovňu hydiny CIMUKA CB25 s výškou stropu 24 cm, pre väčšie druhy hydiny vrátane kurčiat odporúčame odchovňu hydiny CIMUKA CB40 s vyššou výškou stropu 38 cm. Pre menší odchov stačí malá odchovňa kurčiat pre 30 kurčiat a pri liahnutí väčšieho počtu môžete využiť veľkú stohovateľnú odchovňu až pre 225 kurčiat.

Prajeme veľa úspechov pri odchove Vašich kurčiat.

SÚVISIACI TOVAR