Liahnutie kurčiat v liahni: 7 krokov k úspechu!

Premýšľate o domácom liahnutí kurčiat, ale máte obavy, pretože ste v tomto ešte nováčik? Nebojte sa, aj úplní začiatočníci môžu zvládnuť liahnutie kurčiat. V tomto článku sme celý proces zhrnuli do siedmich základných krokov. Pokiaľ budete postupovať podľa týchto krokov, veríme, že za 3 týždne budete mať radosť z nových prírastkov vo vašom chove.

liahnutie-kurciat

1. Krok: Výber vhodnej liahne na vajcia

Pokiaľ ešte nemáte liaheň na hydinu, vyberajte starostlivo. Liaheň by mala udržiavať teplotu a vlhkosť. Môžete si vybrať medzi liahňou s poloautomatickým otáčaním vajec a ručnou reguláciou vlhkosti alebo plne automatickou liahňou, ktorá sa postará o všetko sama. Vyberte si podľa svojich potrieb.

2. Krok: Umiestnenie liahne

Umiestnite liaheň do miestnosti s teplotou okolo 20-24 °C. Zapnite ju aspoň na 24 hodín, aby ste sa uistili, že udržuje konštantnú teplotu a vlhkosť. Prineste si tiež násadové vajcia z chladnej miestnosti, aby dosiahli izbovú teplotu.

3. Krok: Vloženie násadových vajec do liahne

Pokiaľ je liaheň pripravená, vložte do nej násadové vajcia. Vajíčka sa vkladajú špičkou dole do otočného roštu. Dbajte na správnu teplotu a vlhkosť v liahni.

  • Teplota v liahni - pri liahnutí kurčiat by sa mala pohybovať okolo 37,7 ° C a buď je nastavená na liahni priamo z výroby alebo je možné si ju regulovať podľa potreby. Reálnu teplotu na vajciach vždy odporúča kontrolovať externým teplomerom.
  • Vlhkosť v liahni - ideálna vlhkosť na liahnutie kurčiat v prvých 17 dňoch inkubácie je 55-65%. Vlhkosť v liahni sa udržuje pomocou dolievania vody do kanálikov v spodnej časti liahne z ktorých sa voda následne odparuje. Plne automatická liaheň si dokáže vlhkosť udržovať sama pomocou automatického zvlhčovača.

4. Krok: Začneme s otáčaním vajec

Od tretieho dňa otáčajte vajcia minimálne dvakrát denne. Liaheň s automatickým otáčaním to urobí za vás. Tým sa predíde prilepeniu embrya na škrupinu. Dôležité je mať na pamäti, že od tretieho dňa do devätnásteho dňa je otáčanie nevyhnutné. Po devätnástich dňoch už otáčanie zastavte.

5. Krok: Presväcovanie vajec

Na konci prvej tretiny liahnutia presvetlite vajcia, aby ste zistili, ktoré sú oplodnené. To urobte okolo 8. dňa inkubácie. Poradí Vám tento článok.

oplodnenost-vajec

6. Krok: Umiestnenie vajec do doliahne

Devätnásty deň vajíčka premiestnite do doliahne, kde sa kuriatka bezpečne vyliahnu. Dodržujte pritom správnu vlhkosť a teplotu.

  • Vlhkosť – vlhkosť v liahni je nutné zvýšiť na 70-80%
  • Teplota – teplotu nijako nemeníme, udržujeme ju stále na cca 37,7°C
  • Otáčanie vajec – po preložení vajec do doliahne už vajcami neotáčame

7. Krok: Premiestnenie kuriatok do odchovne

Okolo 21. dňa začnú kuriatka vyliezať. Sledujte tento úžasný proces a nechajte kurčatá, aby si s tým poradila samotná. Liaheň neotvárajte a kuriatkom nijako nepomáhajte, pretože by ste im skôr uškodili. Po vyliahnutí ich premiestnite do pripravenej odchovne, kde budú mať dostatok tepla.


Sledujte tento postup a čoskoro sa môžete tešiť na nových členov svojho chovu!