Prečo by mali byť vitamíny súčasťou krmiva sliepok?

Iste poznáte ten pocit, keď na jeseň av zime vyrazíte do lekárne pre rôzne vitamíny a doplnky stravy, aby ste posilnili svoju imunitu a uchránili sa pred chorobami. Ale čo vaše dievčatá v kurníku? Vitamíny a minerály sú pre sliepky rovnako dôležité ako pre vás, najmä ak chcete, aby vám znášali kvalitné vajíčka aj v chladných mesiacoch. Takže, aké vitamíny by ste mali zvážiť pre svoje sliepky a aký je ich význam?

dulezite-vitaminy-pro-slepice

 Ako sa prejavuje nedostatok vitamínov a minerálov v strave sliepok?

Sliepky majú počas znášania vajec veľké nároky na energiu, a nie je divu. V zime, keď ubúda slnečné svetlo a sliepky nemajú prístup k takej pestrej strave ako v jarných a letných mesiacoch, môže dôjsť k výraznému poklesu znášky. Štandardné kŕmne zmesi pre sliepky často nestačia pokryť potrebné množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú pre ich zdravie nevyhnutné. Ale ako spoznať, že vaša sliepka trpí nedostatkom niektorých vitamínov či minerálov?

  • Vápnik - Vápnik patrí medzi najdôležitejšie minerály pre sliepky. Pokiaľ majú sliepky nedostatok vápnika, spoznáte to okamžite podľa tenkej a krehkej škrupiny vajec. Vápnik však nie je kľúčový len pre škrupinu, ale aj pre správnu funkciu kostí, svalov a nervov sliepok.
  • Vitamín D3 - Vitamín D3 je počas zimy pre sliepky nevyhnutný. V lete si ho sliepky dokážu vyprodukovať zo slnečného žiarenia, ale v zime ho treba dopĺňať pomocou kŕmnych doplnkov. Vitamín D3 je nevyhnutný pre správnu vstrebateľnosť vápnika, takže aj keď podávate dostatok vápnika, bez dostatočného množstva vitamínu D3 nebudú škrupiny pevné. 
  • Vitamín A - Vitamín A ovplyvňuje kvalitu vajec a liahnivosť. Navyše je dôležitý pre zdravý rast kurčiat.
  • Kyselina listová - Kyselina listová ovplyvňuje nielen produkciu vajec, ale aj kvalitu operenia sliepok. 
  • Biotín - Biotín, čo je vitamín B7, má vplyv na zdravie kože a peria. Nedostatok biotínu môže viesť k zápalom kože okolo očí, zobáka a pazúrov.
  • Zinok - Nedostatok zinku naopak môže spôsobiť časté pelechanie peria sliepok.

    Toto sú len niektoré z kľúčových vitamínov a minerálov, ktoré sú pre správnu funkciu sliepok dôležité.

Aké vitamíny pre sliepky obstarať?

Ako teda zaistiť, aby vaše sliepky dostali všetky potrebné vitamíny a minerály? Najjednoduchší a najúčinnejší spôsob je zakúpiť si zmesi vitamínov a minerálov určené pre sliepky, ktoré obsahujú správne pomery týchto živín. Vďaka tomu nemusíte premýšľať o tom, ktoré vitamíny a minerály podávať a v akom množstve.

Odporúčania pre dávkovanie minerálov a vitamínov pre sliepky

Z našej bohatej skúsenosti vám radi odporučíme minerálno-vitamínové krmivo pre nosnice s názvom FIDMIX. Toto výživné krmivo obsahuje všetky vyššie uvedené kľúčové látky, a navyše mnoho ďalších pre podporu zdravia vašich sliepok a zlepšenie kvality ich znášky vajec. FIDMIX je vyrobené v Českej republike a neobsahuje žiadne geneticky modifikované zložky. Táto kombinácia vitamínov a minerálov je vhodná ako pre sliepky, tak aj pre ďalšie druhy nosníc, ako sú kačice, husi, morky, perličky a ďalšia hydina.

Na zaistenie denného príjmu všetkých dôležitých vitamínov a minerálov stačí denne pridať 2-3 polievkové lyžice tejto zmesi do bežného kŕmenia vašej hydiny. Týmto jednoduchým spôsobom môžete významne podporiť zdravie vašich vtákov a zároveň sa tešiť z výborných a kvalitných vajec.

 

 SÚVISIACE PRODUKTY