Klieštikovci u sliepok? Návod ako s nimi zatočiť

Napadnutie kurníka a sliepok parazitom zvaným klieštikovec kurie predstavuje nočnú moru pre každého chovateľa. Bohužiaľ je bežné, že tieto roztoče napádajú hydinu. Prichádza k nim z peria voľne žijúceho vtáctva a vo vhodnom prostredí sa veľmi rýchlo množí. Našťastie však vieme, ako sa úspešne a efektívne zbaviť čmelíkov!

cmelici-u-slepic

Klieštikovec

Klieštikovec, niekedy nazývaný aj munka, je malý osemnohý parazit s veľkosťou 0,4 až 1,0 mm. Farba kleštikovcov na sliepkach sa mení od svetlo šedej po hnedočervenú podľa množstva nasaté slepačie krvi. Títo parazity sa v noci živia krvou hydiny a cez deň sa skrývajú a množia v rôznych škárach a prasklinách v kurníku. Jedna samica munky kladie denne 3-7 vajíčok, ktoré sa za dobrých podmienok vyvíjajú do dospelých čmelíkov schopných párenie počas jedného týždňa.

Ako rozpoznať klieštikovce u sliepok

Škrabanie, strata peria, nepokoj a podráždenosť môžu byť náznakmi toho, že vaša sliepka trpí týmito slepačími parazitmi. Ďalším znakom prítomnosti čmelíkov u sliepok môže byť zníženie alebo zastavenie znášky vajec. Samotní čmelíci u sliepok sú ťažko viditeľní voľným okom. Avšak po kŕmení sa čmelíci zhlukujú do kolónií, a pokiaľ starostlivo prezriete kurník, môžete objaviť červené "mapy" týchto slepačích parazitov.

cmelik-kuri

Prevencia je najlepšia

Ideálne je vytvoriť podmienky v kurníku, ktoré nebudú čmelíkom priaznivé a tak nedôjde k ich premnoženiu. Ako prevenciu proti klieštikovcom u sliepok odporúčame nasledujúce kroky:

  • Odstrániť z kurníka všetky predmety, do ktorých by sa čmelíci mohli ľahko ukryť (plechy, lepenky, diery v obložení, atď.).
    Uistite sa, že steny aj podlahy kurníka sú ideálne bez škár a škvírek, pretože klieštikovci sa radi skrývajú práve tam.
  • Pravidelne čistite a dezinfikujte kurník.
    Vymeňte drevené znáškové hniezda za plastové, ktoré je možné ľahko umyť a dezinfikovať.
  • Kremelina je účinným prostriedkom proti čmelíkom. Vysypanie kremelinového prášku najmä do všetkých škár a dier sa odporúča. Kremelinový prášok narúša ochrannú povrchovú vrstvu tela čmelíkov, takže ak sa nejaký slepačí parazit dostane do kurníka, kremelina mu zabráni v rozmnožovaní.

Čo robiť, ak nájdete čmelíky v kurníku alebo na sliepkach

Ak objavíte klieštikovce v kurníku alebo v perí sliepok, treba konať okamžite.

  • Na liečbu sliepok proti klieštikovcom odporúčame prírodný repelent proti čmelíkom a ďalším roztočom. Tento postrek pôsobí okamžite a dlhodobo chráni hydinu pred ďalším napadnutím parazitmi.
    Ako sa zbaviť klieštikovcou v kurníku je kľúčovou otázkou, pretože to môže vyžadovať veľa úsilia. Pre efektívne ničenie čmelíkov odporúčame vyviesť všetku hydinu von z kurníka a vykonať dôkladné upratovanie. Kurník je treba dôkladne vyčistiť a potom ho ošetriť účinnými chemikáliami
    . Doporučujeme například koncentrát SCHOPF MILBEN XPERT 15g, který během několika minut usmrtí všechny čmelíky. Kurník poté důkladně vyvětrejte.
  • Počas 5-8 dní pravdepodobne zistíte, že sa z vajíčok, ktoré boli ukryté v rôznych zákutiach, vyliahnu noví čmelíci. To je bežné, a preto odporúčame vykonať celé upratovanie ešte raz pred tým, než noví klieštikovci budú schopní sa rozmnožovať.

V tejto fáze budete mať navrch. Avšak treba byť neustále ostražitý, pretože zavlečenie tohto parazita do kurníka je najmä v letných mesiacoch veľmi časté. Dodržujte preto všetky preventívne opatrenia a čmelíci u Vás už nebudú mať šancu.

 
ODPORÚČANÁ KOMBINÁCIA PRÍPRAVKOV PROTI ČMELÍKOM