Ako funguje fotopasca?

Fotopasca je vlastne podobná bežnému digitálnemu fotoaparátu, ale namiesto klasického spúšte je vybavená pohybovým senzorom. To znamená, že keď sa niečo pred fotopascou pohne, automaticky vytvorí snímku. Fotopasca navyše disponuje integrovaným infračerveným osvetlením, čo je podobné blesku pri obyčajnej kamere. Dôležité je však, že tento "blesk" je úplne neviditeľný pre ľudské oko, čo znamená, že fotopasca dokáže fotografovať aj v úplnej tme bez toho, aby bolo viditeľné ľudským okom! Dôležité je, že fotopasca dokáže rozlišovať nežiaduce pohyby, napríklad pohyb stromov vo vetre. Pohybový senzor reaguje iba na tepelný pohyb, takže zachytí len živé tvory, ako sú zver, ľudia alebo napríklad autá, ktoré majú odlišnú teplotu ako okolie. 

fotopasti

Využitie fotopasce

Fotopasca je hojne využívaná pre poľovníctvo ako fotopasca na zver, na zmapovanie, kde sa zvieratá pohybujú, alebo na skúmanie ich správania. Nemusíte byť ale poľovník, aby ste si fotopascu mohli zaobstarať. Fotopasce využívajú aj bežní používatelia, napríklad na svojich záhradách av blízkosti kurníkov, keď ich trápia návštevy líšky alebo kuny. Populárne je tiež využívanie fotopasce na ochranu majetku takzvaná fotopasca na zlodeja. Vedeli ste, že fotky z fotopasce Vám môžu poslúžiť ako dôkazový materiál? Nie nadarmo sú fotopasce využívané PČR.

Čo všetko dokáže fotopasca? 

Všetky dostupné fotopasce majú veľmi podobné funkcie, ktoré je možné prispôsobiť podľa potreby užívateľa. Nasledujúce parametre môžete nastaviť.

  • Režim fotografovania: Môžete si vybrať, či má fotopasca zhotovovať jednotlivé fotografie alebo krátke video sekvencie. Týmto spôsobom môžete zachytiť rôzne udalosti.
  • Časové obmedzenie: Každú fotopascu je možné nastaviť tak, aby bola aktívna iba v určitých časových obdobiach. Napríklad môžete nastaviť, aby fotila iba v noci. Túto voľbu jednoducho nastavíte na displeji podľa potreby.
    Oneskorenie: Omeškanie je kľúčovou funkciou, ktorá zabráni nepretržitému fotografovaniu pri detekcii pohybu. Môžete nastaviť oneskorenie od niekoľkých sekúnd až po niekoľko desiatok minút. Tým zaistíte, že fotopasca nebude fotiť nepretržite počas pohybu, čo je užitočné napríklad pri sledovaní zveri.
  • Ďalšie parametre: Na fotopasci je možné ďalej nastaviť rôzne parametre, ako je rozlíšenie fotografií a videa. Tieto funkcie môžu byť užitočné pre pokročilých používateľov, ale pre základné použitie fotopasce nie sú tak podstatné.
  • Dosah fotopasce:Fotopasca dokáže detekovať pohyb na vzdialenosť približne 12 metrov. Je dôležité mať na pamäti, že toto je vzdialenosť detekcie pohybu, nie vzdialenosť, na ktorú bude fotografia v noci kvalitná a čitateľná. Cez deň budú fotografie výborné, ale v noci, pri nočnom snímaní, je vhodné umiestniť fotopascu čo najbližšie sledovanému objektu, ideálne v rozmedzí 6-8 metrov, aby bolo možné zaznamenané objekty identifikovať.
  • Prezeranie záznamov z fotopasce: Každá fotopasca je vybavená buď integrovaným LCD displejom rôznych veľkostí, alebo je možné pripojiť externý displej. To umožňuje používateľom prezerať zhotovené fotografie priamo na displeji fotopasce, obdobne ako pri bežnom digitálnom fotoaparáte. Alternatívne je možné fotopascu pripojiť k počítaču alebo vybrať SD kartu a prezerať fotografie na počítači. Obsluha tohto procesu je podobná ako u bežného digitálneho fotoaparátu.
 
Nebojte sa investovať do tohto užitočného zariadenia, s ktorým Vám už nič neunikne! Fotopasca svojim majiteľov zhotovujú dych vyrážajúce snímky zvierat a sú schopné ich chrániť ich majetok. Neváhajte a vyberte si Vy fotopascu presne pre Vás a Vaše účely.

 


SÚVISIACE PRODUKTY